Mat och hållbara måltider

Äldre äter Borgmästaren, kaffe, mat

Det är Växjö kommuns måltidsorganisation som lagar maten till kommunens förskolebarn, elever och omsorgstagare, alltså till människor som är mellan ett år och dryga 100.

Kommunen har högt satta mål kring mat och måltider. Måltiden ska vara en positiv helhetsupplevelse, den goda måltiden ska bidra till ökat välbefinnande, god folkhälsa, bra omsorg och till goda utbildningsresultat.

Växjö kommun vill också ta sitt ansvar för att göra de offentliga måltiderna hållbara. Maten som serveras ska belasta klimatet så lite som möjligt. Måltidsorganisationen arbetar därför aktivt kring fem olika punkter:

Mer grönt och mindre kött: Vi vill inte sluta servera kött, men att dra ner på köttet minskar matens klimatpåverkan rejält. Därför används alltmer grönsaker, baljväxter och bönor i matlagningen. Dessa råvaror är rika på protein och ger stor möjlighet att skapa spännande och kreativa matsedlar. Valfrihet är viktigt och alltfler elever ska också kunna välja ett vegetariskt alternativ varje dag i skolan. Vissa dagar serveras enbart vegetariskt.

Kött och fisk väljs med omsorg: Köttet och fisken som köps och tillagas ska vara så bra som möjligt ur klimatsynpunkt. Därför väljs fisk som är fiskad eller odlad på ett hållbart sätt. Köttet köps från leverantörer som kan visa att djuren behandlats bra.

Jordärtskocka, grönsak, Östrabo EkobackeEkologiskt och närproducerat: Måltidsorganisationen arbetar för att öka andelen ekologisk och andelen närproducerat, alltså varor från ekologisk odling och djurhållning och mat från producenter som finns inom en 15 mils radie. Målet är att 80 procent av de inköp som görs ska vara av ekologiska och/eller närproducerade varor år 2020. 2016 var siffran 53 procent och den stiger varje år.

Råvaror efter säsong och förnuft: Alla råvaror finns inte i obegränsad mängd, på nära håll, året om. Växjö kommun vill i så stor utsträckning som möjligt undvika att köpa mat som transporterats från andra sidan jordklotet, eller som odlats på onödigt energikrävande sätt. Därför är salladsbufféer och vegetariska rätter komponerade av råvaror som hör till säsongen.

Så lite svinn som möjligt: En av de viktigaste sakerna när det gäller matens klimatpåverkan är att minska svinnet. För måltidsorganisationen innebär det att inköp planeras noga och att de råvaror som köps in också används. Gästerna i matsalarna hjälper naturligtvis till genom att ta så mycket mat på tallriken som man orkar äta upp.  

Hemsänd mat

Du som bor hemma och har svårt att laga din egen mat, kan få en färdiglagad måltid levererad direkt hem till dig. Äldre kvinna häller upp soppa.Det kallas för matdistribution. Matdistribution är en färdiglagad huvudmåltid som levereras direkt hem till dig. Den består av ett middagsmål och en dessert. Du kan också få kvällsmat levererad samtidigt med middagsmålet.

Fakta om måltidsorganisationen

Varje dag lagar måltidsorganisationen cirka 22 300 portioner mat. Det finns totalt 109 kök runt om i kommunen. Det finns tre olika slags kök:

  • 58 stycken tillagningskök - lagar mat och levererar huvudkomponent till mottagningskök och komplett måltid till serveringskök.
  • 27 stycken mottagningskök - tar emot måltidens huvudkomponent från sitt tillagningskök. Tillagar potatis, pasta, ris och sallad, samt frukost och mellanmål.
  • 24 stycken serveringskök - tar emot varm komplett måltid och sallad från sitt tillagningskök. Tillagar frukost och mellanmål.

I måltidsorganisationen arbetar 280 tillsvidareanställda som planerar måltiderna, köper in råvaror och lagar mat till barn, ungdomar och omsorgstagare. Växjö kommuns måltidsorganisation köper varje år in livsmedel för cirka 60 miljoner kronor.


Kontakta oss»
Kontaktcenter
Telefon 0470-410 00

Ansvarig förvaltning
Omsorgsförvaltningen »
Politiskt ansvar
Omsorgsnämnden»

Styrande dokument