Mat och matsedel

Kock och äldre man

Det är Växjö kommuns måltidsorganisation som lagar maten till kommunens förskolebarn, elever och omsorgstagare, alltså till människor som är mellan ett år och dryga 100. Kommunen har högt satta mål kring mat och måltider. Måltiden ska vara en positiv helhetsupplevelse, den goda måltiden ska bidra till ökat välbefinnande, god folkhälsa, bra omsorg och till goda utbildningsresultat.

Alla mål och hur Växjö kommun arbetar med maten och måltider finns att läsa i det måltidspolitiska programmet som kommunfullmäktige beslutar om. Här kan du också läsa om mer specifika mål som att alltid ska erbjudas minst två olika rätter och att transporter och svinn ska minimeras. Maten ska också i så stor utsträckning som möjligt lagas från grunden och användningen av hel- och halvfabrikat samt tillsatser ska minimeras.

Ekologiskt och närproducerat

Växjö kommun arbetar hela tiden för att öka andelen mat som är ekologisk och/eller närproducerad. Målet är att 80 procent av de inköp som görs ska vara av ekologiska och/eller närproducerade varor år 2020. 2016 var siffran 53 procent och den stiger varje år. Det är främst det närproducerade som ökar. Mest närproducerat köps in under kategorin kött och chark. Bland de ekologiska varor som köps in är mejeriprodukter vanligast.

Hemsänd mat

Du som bor hemma och har svårt att laga din egen mat, kan få en färdiglagad måltid levererad direkt hem till dig. Det kallas för matdistribution. Matdistribution är en färdiglagad huvudmåltid som levereras direkt hem till dig. Den består av ett middagsmål och en dessert. Du kan också få kvällsmat levererad samtidigt med middagsmålet.

Specialkost eller annan kost

Specialkost kan fås av medicinska eller religiösa skäl.

Vegetarisk kost och vegankost beställs i de flesta fall i förväg. Alla som beställer vegetarisk kost får det. Är du osäker, kontakta personalen.

Pensionärer äter mat

Fakta om måltidsorganisationen

Måltidsorganisationen lagar all mat till Växjö kommuns elever, förskolebarn och omsorgstagare. Varje dag lagar måltidsorganisationen cirka 22 300 portioner mat. Det finns totalt 109 kök runt om i kommunen. Det finns tre olika slags kök:

58 stycken tillagningskök - lagar mat och levererar huvudkomponent till mottagningskök och komplett måltid till serveringskök.

27 stycken mottagningskök - tar emot måltidens huvudkomponent från sitt tillagningskök. Tillagar potatis, pasta, ris och sallad, samt frukost och mellanmål.

24 stycken serveringskök - tar emot varm komplett måltid och sallad från sitt tillagningskök. Tillagar frukost och mellanmål.

I måltidsorganisationen arbetar 280 tillsvidareanställda som planerar måltiderna, köper in råvaror och lagar mat till barn, ungdomar och omsorgstagare. Växjö kommuns måltidsorganisation köper varje år in livsmedel för cirka 60 miljoner kronor.


Kontakta oss»
Kontaktcenter
Telefon 0470-410 00

Ansvarig förvaltning
Omsorgsförvaltningen »
Politiskt ansvar
Omsorgsnämnden»

Styrande dokument