Etapp 6

Etapp 6 i konststråket Art site invigs under Earth Week, Växjös miljövecka, lördagen den 25 mars kl 16.00.

Plats: Valla hamn, södra delen av Växjösjön

Konstnären Sara Möller berättar att hon i verket abstraherar och transformerar Elin Wägner och hennes skrivna ord till ett ”feministiskt ekosystem som lyser klart i den svartaste natten och ger ringar på vattnet”.

Program

Gunilla Friman, förvaltningschef, kultur- och fritidsförvaltningen, hälsar välkommen.
Invigningstal av Eva Johansson (C), ordförande kultur- och fritidsnämnden.
Nicolas Hansson, avdelningschef kultur och konst, om Pissed Elin.
Marie Eriksson, universitetslektor, institutionen för socialt arbete vid Linnéuniversitetet, om kvinnlig vrede som drivkraft.
Talstafett: Olika Växjöbor säger sin mening om Pissed Elin.
Pissed social sewing club: Alternativ syjunta. Var med och sy, få en accessoar eller bli sydd på.
Musik med Justine Her och Leona Frantzich.
Det bjuds på te och skorpor från Cafiket.Pissed Elin är en tre meter hög skulptur i bemålad aluminium som står högst upp på en trappyramid av granit och blickar ut över Skogsudden i Valla hamn. Verket är tillägnat författaren Elin Wägner och hennes viktiga avtryck i historien.

Sara Möller berättar om hur hon i verket abstraherar och transformerar Wägner och hennes skrivna ord till ett kissande och lysande ekosystem.

– Under klockkjolen, mellan benen och ner i granitstenens urgröpta ränna rinner vatten. Vattnet fortsätter ner och en bit över sjön genom en lång aluminiumränna som vilar i en klyka. Så rinner vattnet sin väg vidare ner i Växjösjön och Wägners tankar flyter vidare, säger Sara Möller.

Kultur- och konstchef Nicolas Hansson menar att det ligger helt rätt i tiden att Växjö nu får ett verk som kan lyfta fram Elin Wägners kamp för kvinnlig frigörelse och engagemang för ett nytt och bättre samhälle.

– När man ska lyfta fram en framstående person genom offentligt konst riskerar det ofta att bli högstämt och bakåtsträvande. Sara Möller har i Pissed Elin skapat ett poetiskt och nyskapande verk som vågar ta ut svängarna i en värld av annars så förutsägbara och idealiserade beställningsverk, säger Nicolas.

Sara Möller är född 1982 i Växjö och verksam i Göteborg.

Läs mer om Pissed Elin här.


Kontakta oss»
Telefon 0470-414 75
Politiskt ansvar
Kultur- och fritidsnämnden»