Sara Möller

Verkets titel:Pissed Elin, Sara Möller Pissed Elin

Konstnärens beskrivning av verket:

Ett feministiskt ekosystem som lyser klart i den svartaste natten och ger ringar på vattnet.

”Pissed Elin” är en tre meter hög skulptur i bemålad aluminium som står högst upp på en trappyramid av granit och blickar ut över Skogsudden i Valla Hamn. Verket är tillägnat författaren Elin Wägner och hennes viktiga avtryck i historien.

Wägner var en tidig feminist med sort intresse för människas påverkan på miljön, hon skrev om både ekologiskt jordbruk och antikrig genom införandet av ett matriarkat. Hon var mycket radikal för sin tid och har fått flera efterföljare.

I min skulptur ”Pissed Elin” har jag tagit mig friheten att abstrahera och transformera Elin och hennes skrivna ord till ett kissande och lysande ekosystem. Systemet bygger på en stor gren som går över i en triumfbåge för att övergå till blomklockor med lysande lampor under sina blad. Klockorna vill upplysa både de mörkaste tankar och nätter. Blomklockorna avslutas av en jätteklocka så stor att den blir en kjol. Under kjolen står två starka ben likt två blyertspennor och växer upp ur den hårda stenen. Under klockkjolen, mellan benen och ner i granitstenens urgröpta ränna rinner vatten. Vattnet fortsätter ner och en bit över sjön genom en lång aluminiumränna som vilar i en klyka, – så rinner vattnet sin väg vidare ner i Växjösjön och Wägners tankar flyter vidare.

Sara Möller är född 1982 i Växjö och idag verksam i Göteborg.