Vad får jag spola ner?

I vårt land är det lika självklart med friskt rinnande dricksvatten i kranen, som att vårt avloppsvatten tas om hand och renas på ett bra sätt för vår miljö.

Så här skyddar du vattnet och våra viktiga reningsanläggningar:

Spola rätt

Du vet väl att du bara får spola ner kiss, bajs och toalettpapper i toaletten? Allt annat skräp, till exempel tvättlappar, våtservetter, bomullspinnar, hårstrån och tandtråd är sådant som orsakar problem med stopp i ledningarna. Använd en papperskorg i badrummet, istället för att spola ner skräp.

Varje år slängs drygt 100 ton skräp i avloppet i Växjö kommun! Skräpet som hamnar i avloppet kan orsaka stopp i avloppsledningarna och störa reningen av avloppsvattnet.

Rätt med fett

Undvik att hälla ut matfett i avloppet. Fett stelnar och blir mycket hårt när det kommer ut i rören och det kan leda till stopp och översvämning. I värsta fall kan avloppsvattnet "vända" och komma tillbaka upp i ditt badrum!

Torka ur stelnat stekfett med hushållspapper och släng det istället i matavfallet. Frityrolja kan du hälla i en tom mjölkförpackning eller PET-flaska och sedan slänga i restavfallet. Då kommer det till nytta som energi. Du kan också lämna din PET-flaska med flytande fett till återvinningscentralen Norremark eller Häringetorp. Då blir fettet miljövänlig biogas till bussar och bilar.

Nej till kemikalier i avloppet!

Våra reningsverk är inte byggda för att rena vattnet från miljöfarliga kemikalier. Många kemikalier är giftiga och kan störa reningsprocessen. Det gör att orenat avloppsvatten släpps ut i naturen och kan skada djur, växter och natur.

Så här bidrar du till att skydda avloppet och våra sjöar och vattendrag:

  • Miljöfarliga kemikalier hör inte hemma i avloppet. Lämna dem till återvinningscentralen så tar vi hand om dem på ett säkert och miljöanpassat sätt.
  • Välj vattenbaserad färg som inte innehåller kadmium.
  • Häll aldrig ut färg i avloppet. Färg som blir över lämnar du till återvinningscentralen.
  • Tvätta inte av penslarna under rinnande vatten. Färgen på penseln torkar du av noga med en trasa. Därefter häller du i vatten eller lösningsmedel i en burk och tvättar av penseln. Burken med vätska och trasan lämnar du till återvinningscentralen som farligt avfall.
  • Torka färgrester från händerna med en trasa innan du tvättar händerna. Trasan lämnar du till återvinningscentralen.

Miljömärkt

Att använda miljömärkta produkter är bra. Men tänk även på hur du doserar – för mycket tvättmedel sliter till exempel på kläderna och kostar dig pengar i onödan.

Biltvätten

Om du tvättar bilen på garageuppfarten så rinner smutsvattnet ner i dagvattenbrunnarna och därifrån ut i vattendragen. Dagvatten renas inte i avloppsverken. Smutsvattnet skadar det både växt- och djurliv, och i längden också människan. Föregå med gott exempel och använd en fordonstvätt med godkänd reningsutrustning.

För matavfall från avfallskvarnar gäller särskilda regler. 
Läs mer hur du sorterar sopor i sorteringsguiden.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 21 december 2017
Bygga och bo