Tips och råd

Här har vi samlat några tips och råd som underlättar din sortering av matavfall.

  • Låt blött avfall rinna av väl i vasken innan du lägger det i papperspåsen.
  • Använd alltid påshållaren som du fått med i startpaketet eftersom den ventilerar påsen.
  • Använd inte plastpåse eller plasthink till papperspåsen, då blir  påsen lätt för blöt och kan gå sönder.
  • Om matavfallet är mycket blött kan du lägga hushållspapper i botten eller använda dubbla påsar.
  • Fyll inte påsen högre upp än två tredjedelar så att den går lätt att stänga.
  • Vik ihop påsen noga så att den inte öppnar sig i kärlet.
  • Var försiktigt när du lägger ned påsen i kärlet så att den inte går sönder.
  • Byt påse minst var tredje dag, även om påsen inte är full.
  • Släng enbart papperspåsar i det grå kärlet.

Sommartips

  • Spola gärna ur ditt kärl då och då under sommarperioden.
  • Spraya  med lite ättikslösning mot eventuella flugor i sopkärlet.
  • Skölj skal och rens från skaldjur i kallt vatten och slå in det i tidningspapper innan du lägger det i papperspåsen.
  • Skal från kräftor, räkor och liknande kan du frysa innan du lägger det i papperspåsen och kärlet för matavfall.
  • Kärlet bör stå i skugga under sommarmånaderna för att minska risken för lukt.

Vintertips

  • Låt matavfallet rinna av ordentligt i vasken innan du lägger det i papperspåsen. Om matavfallet är för blött fryser det lättare.
  • Var noga med att rulla ihop papperspåsen så att inte löst matavfall trillar ned i kärlet och fryser fast.
  • Låt papperspåsen stå ute och frysa till innan du lägger den i kärlet. För att skadedjur inte ska komma åt den kan du täcka över påsen med en hink.
  • Lägg en bit kartong, en tidning eller en extra papperspåse i botten på kärlet så minskar du risken för att papperspåsarna fryser fast.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 11 oktober 2017
Bygga och bo