ES14B

Gymnasiearbetet

2016-10-12

Vi pratade om informationssökning, källkritik och upphovsrätt som du kommer att ha nytta av nu vid arbetet med ditt gymnasiearbete. Att ha kunskap om hur du hittar information på bästa sätt och hur du kritiskt granskar dina källor är mycket viktigt och bra att ha koll på även vid andra tillfällen när du ska söka information, både under din tid här på skolan men också senare när du kanske pluggar vidare på universitet eller högskola. 

Länk till presentationen hittas här.länk till annan webbplats

Bokprat: tema invandring och främlingsfientlighet

2016-04-20

Svenne 

Av Per Nilsson

Fredrik Svensson, kallad Svenne, blir knivskuren av ett invandrargäng och börjar sedan arbeta för Nils Dackeman som startat partiet Rättvist Sverige. Snart bidrar partiet till att våldet mot muslimer i Sverige ökar och Svenne står mitt i det kaos som utbryter.

Stjärnlösa nätter 

Av Arkan Asaad

Amar är 19 år och bor i Västerås med sin dominerande far och sina småsyskon. De åker till Irak för att hälsa på släkten och Amar förstår så småningom att resans syfte är att han ska giftas bort med sin kusin Armina vilket han vägrar.

Avblattefieringsprocessen 

Av Zulmir Becevic

Ett främlingsfientligt parti har tagit makten i Sverige och Alens pappa är satt i fängelse. Alen får bo hos en svensk familj och ta lektioner hos en gammal man för att lära sig att bli svensk, något han tycker att han redan är. Humoristiskt och skruvat men tyvärr närmare verkligheten än man velat.

En annan gryning 

Av Camilla Sten

Sveriges invånare har delats in i olika klasser där högsta klassen innebär att man har svenska föräldrar och morföräldrar medan den lägsta klassen innebär att man är utlandsfödd och inte har tillgång till alla de förmåner (ex skola och sjukvård) som klass A har. En grupp ungdomar gör dock uppror mot systemet.

Om det var krig i Norden 

Av Janne Teller

En kort, tankeväckande bok om hur det kunde ha varit om kriget kommit till Norden, Stockholm varit sönderbombat och vi hade varit tvungna att fly härifrån.

Bokprat

2015-12-16

Djupa ro 

Av Lisa Bjärbo

Utspelar sig i Ingelstad där 19-åriga Jonathan hittats död vid en badplats. Hans fyra närmaste vänner samlas för att gå på begravningen, trösta varandra och fundera över vad som egentligen hände då Jonathan var ute och simmade alldeles ensam mitt i natten med alkohol i blodet.

När hundarna kommer 

Av Jessica Schiefauer

Augustpristagare 2015. Ester och Isak träffas vid sjön i ett litet dött samhälle och blir superkära. Samtidigt träffar Isaks bror Anton en lite äldre kille som får stort inflytande på honom. Anton börjar klä sig som honom, rakar huvudet som honom och anammar hans åsikter. Snart har en ung kille misshandlats och lämnas svårt skadad vid sjön.

Informationssökning och källkritik: imperialism och kolonisation

2015-11-17

Vi pratade om informationssökning, källkritik och upphovsrätt. Det är viktigt att ha koll på dessa bitar och tänka på dessa saker redan nu vid alla tillfällen som du ska söka information, alltså inte bara när du har historia. Att veta hur du hittar information på bästa sätt och hur du kritiskt granskar dina källor är mycket viktigt och bra att ha koll på, särskilt till Gymnasiearbetet. Du kommer även att ha nytta av kunskaper om detta i den uppgift du kommer att arbeta med inom området imperialism och kolonisation på historian.

Länk till presentationen hittas här.länk till annan webbplats

Kontakt

  • Bibliotek

    0470 - 417 47

    Josefine Henningsson, bibliotekarie.

    Roger Lindström, biblioteksassistent.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 13 oktober 2017
Förskola och skola