SA15B

Bokprat: läsveckan

2016-12-01

Störst av allt 

Av Malin Persson Giolito

Maja är 18 år gammal och sitter häktad efter en skolskjutning. Hon stod i klassrummet med ett vapen i händerna utan en skråma medan klasskamrater och lärare låg skjutna omkring henne. Hur hände detta? Var pojkvännen Sebastian hjärnan bakom allt? Och kommer hon någonsin bli fri igen?

Avblattefieringsprocessen 

Av Zulmir Becevic

Ett främlingsfientligt parti har tagit makten i Sverige och Alens pappa har satts i fängelse. Alen får bo hos en svensk familj och ta lektioner hos en gammal man för att lära sig att bli svensk, något han tycker att han redan är. Humoristiskt och skruvat men tyvärr närmare verkligheten än man velat.

En annan gryning 

Av Camilla Sten

Sveriges invånare har delats in i olika klasser där högsta klassen innebär att man har svenska föräldrar och morföräldrar medan den lägsta klassen innebär att man är utlandsfödd och inte har tillgång till alla de förmåner (ex skola och sjukvård) som klass A har. En grupp ungdomar gör dock uppror mot systemet.

Hon bad om det 

Av Louise O'Neill

Emma är populär och snygg och hon vet om det. På en fest blir hon i princip våldtagen av ett gäng killar och efteråt cirkulerar bilder på sociala medier och hon kallas hora och slampa. Ingen stöttar Emma, inte ens hennes familj, och samhället fryser ut henne. Hur ska hon kunna övertyga någon om sanningen när hon inte ens minns ordentligt själv?

En tid för mirakel 

Av Karen Thompson Walker

Julia är 11 år när jorden plötsligt börjar rotera långsammare. Dygnen är plötsligt 30 timmar långa och snart är de 50 timmar långa. Regeringen bestämmer att alla ska leva som om dygnen var 24 timmar och gå efter klocktiden, men vissa bestämmer sig för att följa solens upp- och nedgång. Vad är det som händer? Kommer jorden att gå under?

Bokprat Naturkunskap 2: läsveckan

2016-11-28

En tid för mirakel 

Av Karen Thompson Walker

Julia är 11 år när jorden plötsligt börjar rotera långsammare. Dygnen är plötsligt 30 timmar långa och snart är de 50 timmar långa. Regeringen bestämmer att alla ska leva som om dygnen var 24 timmar och gå efter klocktiden, men vissa bestämmer sig för att följa solens upp- och nedgång. Vad är det som händer? Kommer jorden att gå under?

Only ever yours 

Av Louise O'Neill

freida och isabel lever i en värld där kvinnor inte längre föds utan de designas för att bli perfekta och allt handlar om utseende oxch yta. Tjejerna går i en skola där alla rankas och de tio bästa får chans att bli companion åt varsin man medan resterande blir antingen concubines (prostituerade) eller chastitys (lärare). isabel har alltid varit nummer 1 men har gått upp i vikt under sommaren och blir nu utfryst.

Min europeiska familj 

Av Karin Bojs

Boken vann Augustpriset för bästa faktabok 2015 och handlar om ursprung, DNA och släktforskning. Författarinnan har pratat med forskare inom området och rest till ett tiotal länder för att ta reda på sina egna biologiska fotspår 54 000 år bakåt i tiden. 

The sustainability secret 

Av Kip Andersen och Keegan Kuhn

Boken bygger på dokumentären "Cowspiracy" vilken behandlar köttätandets påverkan på miljön och att vårt ätande borde bli mer växtbaserad då detta inte påverkar miljön negativt i lika stor utsträckning. 

Informationssökning och källkritik

2016-03-02

Vi pratade om informationssökning, källkritik och upphovsrätt. Detta är sådant du har nytta av när du ska söka information och  skriva arbeten inom ämnet historia, men också inom andra ämnen när du behöver söka information. Att ha kunskap om hur du hittar information på bästa sätt och hur du kritiskt granskar dina källor är mycket viktigt och bra att ha koll på, särskilt till Gymnasiearbetet så småningom.

Länk till presentationen hittas här.länk till annan webbplats

Bokprat: läsveckan

2015-11-27

Djupa ro

Av Lisa Bjärbo

Utspelar sig i Ingelstad där 19-åriga Jonathan hittats död vid en badplats. Hans fyra närmaste vänner samlas för att gå på begravningen, trösta varandra och fundera över vad som egentligen hände då Jonathan var ute och simmade alldeles ensam mitt i natten med alkohol i blodet.

Jag och Earl och tjejen som dör

Av Jesse Andrews

Greg och Earl är bästa vänner och gör filmer tillsammans. Gregs mamma föreslår att de ska börja umgås med Rachel som drabbats av leukemi vilket de något motvilligt gör. ”Den roligaste boken om döden du någonsin kommer att läsa” enligt baksidestexten.

Jag, En

Av David Levithan

En vaknar upp i en ny kropp varje morgon. En har aldrig riktigt tänkt på kärlek men när En träffar Riahnnon förändras allt. En kan inte sluta tänka på henne men det blir ju komplicerat när En befinner sig i en ny kropp på olika ställen i landet varje dag.

När hundarna kommer

Av Jessica Schiefauer

Augustpristagare 2015. Ester och Isak träffas vid sjön i ett litet dött samhälle och blir superkära. Samtidigt träffar Isaks bror Anton en lite äldre kille som får stort inflytande på honom. Anton börjar klä sig som honom, rakar huvudet som honom och anammar hans åsikter. Snart har en ung kille misshandlats och lämnas svårt skadad vid sjön.

Tredje principen

Av Anna Jakobsson Lund

En svensk dystopi. Samhället har raserats och fått byggas upp på nytt, och nu är det Systemet som styr. Befolkningen är uppdelade i olika zoner utefter deras egenskaper. Levis syster är med i Motståndet som arbetar mot Systemet. En natt har hon försvunnit och Levi måste se till att rädda henne.

Svenne

Av Per Nilsson

Augustpristagare 2006. Fredrik Svensson kallas Svenne och blir knivskuren av ett invandrargäng på Gröna Lund. Han klarar sig men snart knackar Nils Dackeman på dörren. Dackeman har startat ett parti som heter Rättvist Sverige och snart är Svenne indragen i en härva med slöjryckningar, kidnappning och arbetsläger för invandrare som är mycket större än han kunde föreställa sig.

BUNGsommarboken iblioteksintroduktion

2015-09-01

Vi pratade om hur det funkar på biblioteket med öppettider, låneregler och liknande. Sedan gick vi även en runda och kikade i biblioteket.

Presentationen hittar du här.länk till annan webbplats

Kontakt

  • Bibliotek

    0470 - 417 47

    Josefine Henningsson, bibliotekarie.

    Roger Lindström, biblioteksassistent.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 13 oktober 2017
Förskola och skola