PRAO

PRAO (praktisk arbetslivsorientering) ger eleverna möjlighet till att pröva på att arbeta i ett företag eller inom offentliga sektorn. Syftet med praon är att ge eleverna erfarenhet av arbetslivet och att öka deras kunskaper kring arbetsliv och företagande.

Under praoperioden kommer eleverna att få några uppgifter att lösa. De ska t.ex intervjua anställda om utbildningskrav, arbetsuppgifter och fackliga frågor. Vi försöker därigenom att på olika sätt koppla samman skola och arbetsliv.

Eleverna kommer att ha möjlighet att välja praoplats från en lista med arbetsplatser, vilka Växjös grundskolor har kommit överens med. Det finns också möjlighet för eleverna att ordna plats på egen hand. Prata gärna med ditt barn om vilken typ av arbete han/hon är intresserad av och hjälp gärna till med att komma igång med att hitta en praoplats.

På praoplatserna kommer eleverna att ha tillgång till en handledare som hjälper dem i deras arbete. Elevernas arbete på praoplatsen måste vara säkert och inte mer omfattande än vad eleven kan klara av. I övrigt finns inga specifika krav på vilken praoplats eleven ska ha. Eleverna är som vanligt försäkrade genom skolan. För några elever kan praoperioden bli avgörande för framtida yrkesval. Det är inte ovanligt att engagerade elever erbjuds sommarjobb på sin praoplats.

Eleverna kommer att få ytterligare information när praoperioden närmar sig. Hör gärna av dig om det är något du undrar över inför praoperioden!

Praktikplats väljs på www.samverka.nulänk till annan webbplats. Där finns även övrig information inför praon.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 15 september 2017
Förskola och skola