Information om fyrverkerier

Växjö kommun vill uppmärksamma de regler som finns kring fyrverkerier och smällare.

Fyverkeri

Bland annat finns en broschyr som tydliggör att det är förbjudet för alla under 18 år att köpa och använda alla former av pyrotekniska varor, samt att dessa enbart får användas några få timmar varje år. Broschyren delas ut på olika platser i kommunen, bland annat i kommunens årskurs 7-9 – med att uppmaningen att ta med broschyrerna hem till vårdnadshavarna.

Broschyrens information i korthet:

  • Åldersgränsen för att köpa, inneha och använda fyrverkerier är 18 år. Åldersgränsen infördes för att minska risken för skador i samband med fyrverkerier eftersom minderåriga ofta är inblandade i den här typen av olyckor.
  • Alla typer av smällare är förbjudna i Sverige och fyrverkeriartiklar med knall som främsta effekt får inte heller säljas eller användas. Raketer som skjuts upp i luften kan även de smälla, men om ljudet bara är en bieffekt är de tillåtna.
  • Det krävs inget tillstånd för tomtebloss, partypoppers, isfacklor och liknande, som är avsedda att användas inomhus.
  • Växjö kommuns lokala ordningsregler: I Växjö kommun är användning av pyrotekniska varor enbart tillåtna från klockan 12 på nyårsaftonsdag till klockan 03 på nyårsnatten. (Samma tider gäller för påskafton och valborgsmässoafton).Under övriga tider på året krävs tillstånd av polismyndigheten.
  • Det är alltid förbjudet att använda pyrotekniska varor närmare än 200 meter från Centrallasarettet i Växjö.

Här kan du se hela broschyren

Var rädd om dig i nyår!

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 24 april 2018