Information om utlåning av böcker

Gemla bibliotek vill hälsa ditt barn välkommen till oss. Vi är både ett skolbibliotek och ett folkbibliotek som är öppet för allmänheten. Under skoltid går alla klasser regelbundet till biblioteket för att låna böcker till skolarbete eller för att ta med hem.

Att låna

Varje skolbarn får ett eget lånekort som förvaras i skolan. Detta är gratis och det kostar ingenting att låna. Den normala lånetiden är fyra veckor, men om det är kö på boken är lånetiden två veckor. Barnen kan själva låna sina böcker via en dator, eller så får de hjälp med detta vid disken. De elever som lånar vid disken kan få ett utlämningskvitto där man ser vilka böcker som är lånade och när dessa ska återlämnas. En bok kan lånas om tre gånger om det inte är kö på den. Om man vill låna någon bok som inte finns på Gemla bibliotek kan denna beställas från något av Växjö kommuns andra bibliotek.  

Vad händer om jag glömmer lämna tillbaka boken?

Även om böckerna lånas i skolan är det ni som föräldrar som är ansvariga för att ert barn lämnar tillbaka böckerna i tid. Om man missat att lämna tillbaka en bok skickas det från centralt håll ut en räkning fyra veckor efter förfallodag. Men om boken återlämnas behöver man inte betala räkningen. Det är bara lånade böcker som inte kommer tillbaka eller som är skadade som man får ersätta. Barn behöver aldrig betala avgifter för försenade böcker.

Ett tips för att du som förälder ska ha bättre koll på när böckerna ska lämnas tillbaka, är att lägga in din e-postadress på barnets lånekort. Då kan du få en övertidsvarning skickad till dig när det är dags att lämna tillbaka böckerna. Kontakta oss på biblioteket om du vill ha det eller om du undrar över något!

Med vänlig hälsning Ina Lagerwall, bibliotekarie på Gemla bibliotek

Kontakt

Agneta Myrestam

Bibliotekspedagog, Gemla skola
Tel: 0470-734 64
E-post: gemla.bibliotek@vaxjo.se

Bibliotekets öppettider för allmänheten:

 • Tisdag 16.00-19.00
 • Onsdag 9.00-13.00
 • Torsdag 16.00-19.00

Kontakt

 • Gemla skola

  Expedition

  0470-73 46 42

  info@vaxjo.se

  Besöksadress

  Skolvägen 1, Gemla

  Postadress

  Växjö kommun,
  Gemla skola,
  Box 1222,
  351 12 Växjö

Skriv ut
Senast uppdaterad: 3 oktober 2017
Förskola och skola