LAJKS

Från vårterminen 2017 jobbar vi på Hovshagaskolan aktivt för att våra elever ska känna sig trygga på nätet.

Trygghet på nätet

Några av anledningarna till att vi valt att jobba extra med nättrygghet är:

  • Vi vill lära eleverna att vara källkritiska mot vad de ser och läser på nätet
  • Vi vill vara delaktiga och föra en diskussion med eleverna om deras vardag på nätet
  • Vilka fördelar har nätet och vilka risker finns det?
  • Vi vill jobba aktivt med att förebygga mobbing och kränkningar på nätet

Lajks

Till vår hjälp har vi ett samarbete med organisationen Lajks. Lajks kartlägger, stöttar och utbildar oss lärare, elever och även föräldrar i arbetet med att bli en certifierad nättrygg skola.

I januari inledde vi arbetet och då fick år 3 och 5 en föreläsning av Johanna Gunnarsson som jobbar på Lajks. Elever intervjuades för att kartlägga vad vi behöver arbeta mer med på skolan. Personalen fick information om Lajkstube en sida som Lajks har arbetat fram där de samlar viktig information och även lektionsupplägg som skolan ska jobba med.

Under våren kommer alla klasser att börja jobba med materialet.

När vi hade vår värdegrundsvecka v. 14 jobbade år 1-3 med en film som heter " Hajen som blev Viral" som handlar om källkritik. År 4-6 arbetade med ett exempel från verkligheten som handlade om en tjej som skickat olämpliga bilder på nätet till en man som utgav sig vara en kille i hennes ålder.

Utbildningsportalen

Nu är det dags för föräldrar att få sitt inlogg på utbildningsportalen. Alla föräldrar kommer eller har fått en länk skickad till sig via klassläraren. När man får länken klickar man där det står "klicka här" och därefter skapar man sitt konto.

När man loggar in använder man tube.lajks.selänk till annan webbplats.

Föräldrar kommer få fortlöpande information om vad vi jobbar med i skolan för att sedan kunna fortsätta diskussionen hemma. Tillsammans ska lärare, föräldrar och elever jobba för att Hovshagaskolan ska bli en nättrygg skola!

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 2 oktober 2017
Förskola och skola