Databaser och länkar

Databaser

Nedan hittar du de databaser som är mest användbara vid skolarbete. Klicka på bilderna för att komma till respektive databas.

Alex författarlexikonlänk till annan webbplats: Presentationer av ca 3 000 skönlitterära författare. Denna databas kan användas hemifrån också.

Landguidenlänk till annan webbplats: Fakta om alla världens länder och deras geografi, historia, kultur och en massa annat. Denna databas kan bara användas i skolan.

Nationalencyklopedinlänk till annan webbplats: Innehåller 250 000 artiklar om allt mellan himmel och jord och uppdateras dagligen. Skapa ett konto på ne.se när du befinner dig i skolan för att sedan kunna logga in och komma åt allt material i denna databas hemifrån också.

OBS!

För att kunna använda ne.se måste du först skaffa dig ett personligt konto på bibliotekets datorer eller använda ditt privata lånekort (alltså inte ditt personnummer). Kom in på bibblan så hjälper vi dig!

Länkar

Här nedanför hittar du också flera nyttiga länkar som är bra att ha både när du ska söka information och när du behöver bilder till ett skolarbete. Klicka på bilderna för att följa länkarna!

Länkskafferietlänk till annan webbplats: Många bra länkar till granskade webbsidor där man kan söka fram olika ämnen och också se vilken ålder sidorna passar.

Kolla källanlänk till annan webbplats: En massa bra information om källkritik och vad man ska tänka på när man letar efter information på internet.

När du ska använda bilder eller annan media i ditt skolarbete är det viktigt att tänka på att upphovsmannen äger rätten till sitt verk. Det innebär att du inte kan kopiera och använda detta hur som helst. Här nedanför hittar du några webbsidor som samlar bilder och annan media som är fria att använda, under förutsättning att upphovsmannen anges. Nästan alla sidorna är på engelska, så tänk på att använda engelska sökord. 

Wikimedia Commonslänk till annan webbplats: Är som ett Wikipedia fast med bilder och även en del ljud och film.

Morguefilelänk till annan webbplats: En massa fina, fria bilder som är mer konstnärliga än i Wikimedia commons. 

CC Searchlänk till annan webbplats: Sökfilter där du kan välja att söka efter fria bilder på bland annat flickr, Google eller Youtube.

Fotofinnarenlänk till annan webbplats: En svensk sida som riktar sig till elever och lärare där grundaren tagit de flesta fotona själv, men flera foton har även lagts upp av privatpersoner.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 15 september 2017
Förskola och skola