Kommunalråd ny ordförande för global miljöorganisation

Åsa Karlsson Björkmarker (S), kommunalråd i Växjö, valdes igår till ordförande i ICLEI Europa. ICLEI är en global organisation för städer och kommuner i världen som arbetar aktivt med miljö och hållbar utveckling. Över 1000 städer och kommuner är medlemmar.

- ICLEI är en viktig aktör internationellt och jag är glad att jag fått fortsatt förtroende och nu tar plats som ordförande i den europeiska delen. Jag ser fram emot att vara med och påverka globalt och dela de erfarenheter och den kunskap vi har i Växjö. Men också fånga upp erfarenheter från andra, säger Åsa Karlsson Björkmarker.

De andra städerna som finns representerade i styrelsen är Barcelona, Rotterdam och Freiburg. Växjö har länge varit engagerat i ICLEI:s arbete och har deltagit i flera olika projekt. Åsa Karlsson Björkmarker har tidigare varit styrelseledamot i ICLEI Europa, men blir nu alltså ordförande.

OM ICLEI:
ICLEI-Local Governments for Sustainability är ett globalt nätverk med över 1000 städer och kommuner som arbetar aktivt med miljö och hållbar utveckling. ICLEI grundades 1990 och kallades då the International Council for Local Environmental Initiatives och var resultatet av ett möte då mer än 200 lokala myndigheter från 43 länder samlades på FN:s högkvarter i New York. Idag är över 1000 städer och regioner medlemmar i nätverket och antalet växer ständigt. ICLEI har haft stort inflytande i det internationella arbetet för en hållbar utveckling. Det var också ICLEI som en i början av 2000-talet beskrev Växjö som Europas grönaste stad, när de fick frågan av engelska BBC om vilken stad som var grönast i Europa. BBC gjorde efter det ett reportage om Växjö och det blev startskottet för Växjös arbete med varumärket.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 juli 2017