Avlösaren Sabina

Avlösaren Sabina Lundberg

– Varför jag är avlösare? För att växa som människa. Ibland känner jag att jag behöver göra något annat och att vara avlösare åt en familj som behöver stöd passar mig väldigt bra.

Sabina Lundberg spenderar största delen av sin arbetstid som personlig assistent på korttidsvistelsen på Furutåvägen, men för att fylla ut sitt schema till en hundraprocentig tjänst har hon valt att även vara avlösare åt en familj som har en treårig kille med funktionsnedsättning.

– En vanlig dag som avlösare innebär att jag åker hem till familjen och hänger med ”min” lilla kille. Vi gungar, bygger med klossar eller äter – allt som man vanligtvis gör med en treåring.

En avlösare ska komma hem till familjen och vara ett stöd till föräldrarna, lite som en barnvakt. Under tiden Sabina är hos familjen får föräldrarna möjlighet att träna, åka och handla, spendera egen tid med killens syskon – eller bara vara.

Sabina träffar familjen ungefär fem timmar per vecka.

– Vi brukar planera en månad framåt, utifrån deras önskemål och mina andra arbetstider. Men sedan hörs vi av i veckorna och om någon får förhinder så bokar vi om. Både jag och de är flexibla på det sättet.

Vägen till att bli avlösare

Sabina kände att hon ville ha en bisyssla för att få möjlighet att uppleva något annat, samtidigt som hon jobbade. Hon fick höra talas om avlösare och bestämde sig för att kontakta kommunens samordnare för att höra om det kunde vara något för henne.

– Vi träffades och samordnaren beskrev uppdraget och gav exempel på några familjer som väntade på stöd just då. Jag fastnade direkt.

Innan man tackar ja till ett specifikt uppdrag, träffar man familjen tillsammans med samordnaren, för att alla ska kunna känna efter att relationen känns bra.

– När du har hittat en familj du passar in i får du mycket tillbaka. Man får både växa som person och samtidigt lära sig lära sig något som går utanför ”vardagslunken”.

Avlösare blir timanställda och får en lön från Växjö kommun. Sabina, som redan är anställd i kommunen, har istället nått en heltidstjänst.

– Jag tänker inte på att jag får betalt för att vara där, eftersom det numera ingår i min schemarad. Men det är ju cirka 20 timmar i veckan extra, säger hon.

Bra egenskaper

Sabina menar att en bra avlösare är öppen, flexibel och ödmjuk:

– Det gäller att vara lyhörd och ha förståelse för att du kommer hem till en familj som behöver hjälp därför att de är i en jobbig situation. Det går inte att bara klampa in och ta för sig, säger hon.

Har man den förståelsen kan jobbet som avlösare vara ganska avkopplande:

– Att vara avlösare är egentligen inte så avancerat. Man kommer dit och bara är ett par timmar, sedan går man hem igen. Det är skön avkoppling för hjärnan att få vara i nuet en stund – och det är ju alltid roligt att jobba med småbarn.

Sabinas tips till dig som funderar på att bli avlösare

  1. Tänk igenom så att du har den tid som krävs för att vara avlösare. Det tar inte många timmar i veckan, men du blir en del av familjen och de vill kunna räkna med att du stannar ett tag.
  2. Var dig själv. Gör du dig till en person du inte är så blir det jobbigt att upprätthålla. Funkar du inte med en familj så finns det andra du kommer klicka direkt med.

Relaterade länkar

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 23 oktober 2017