Ledsagaren Kajsa

Ledsagaren Kajsa Fors

Kajsa Fors är ledsagare till en person med funktionsvariation. Det innebär att de regelbundet ses för att göra sociala aktiviteter tillsammans. Träffarna är en av de mest uppskattade händelserna på hela veckan för dem båda två.

– Några timmar i månaden engagerar jag mig totalt i en annan person och får personen att känna sig viktig. Och jag får väldigt mycket uppskattning tillbaka. Det känns väldigt bra, säger Kajsa Fors.

Ledsagning handlar om att göra aktiviteter utanför hemmet, att kunna delta i samhällets sociala gemenskap.

– Vi brukar till exempel fika, bowla eller gå på stan. Vanligen brukar det bli en aktivitet plus att vi äter något tillsammans. Samma sak som jag gör med mina andra kompisar, säger Kajsa.

Vanligtvis spenderar de 2-3 timmar tillsammans när de ses och max cirka 18 timmar per månad. Att ha en ledsagare som visar och följer med är en uppskattad hjälp.

– Jag ser ju hur glad jag gör personen när vi umgås. Och det är fint med all uppskattning jag får tillbaka.

Ett jobb – men ändå inte

Som ledsagare betalar man för aktiviteterna och skickar sedan in kvitton och tidrapport till kommunen för att få betalt den 27e varje månad. Men Kajsa menar att det inte är pengarna som styr:

– Att vara ledsagare är ett jobb i bemärkelsen att jag sköter det som ett jobb, men jag gör det inte för pengarna. Jag går och äter och bowlar med en skön person, det är ju knappt ett jobb, eller hur?

Kajsa har ett annat heltidsjobb, men kände att hon vill lägga en del av sin fritid på att göra något för någon annan. Ledsagare passade bra eftersom det görs via ett arvode, utanför den ordinarie tjänstgöringen. Dessutom är det flexibelt och tillsammans med familjen kommer hon överens om vilka dagar och tider som passar att umgås.

– Vi brukar sms:a lite ibland, mellan att vi ses.

Trots att Kajsa är några år äldre passar de två bra ihop och samtalen flyter på:

– Vi pratar mycket om våra jobb, min hund, musik. Vad vi gillar att äta och så vidare.

Gör det för någon annan – du också

Kajsa anmälde sitt intresse hos kommunen och blev kallad till intervju.

– Det var ungefär som en vanlig anställningsintervju. De frågade varför jag ville bli ledsagare, vad jag har gjort tidigare i livet och hur jag är som person.

Vid intervjun lade de extra fokus vid fritid och personlighet för att lättare kunna matcha ledsagaren med en person med liknande intressen.

– Jag fick även lämna ett par referenser och ett utdrag ur brottsregistret, berättar Kajsa.

Efter lite väntan kom beskedet om att det fanns en person som skulle passa bra ihop med Kajsa. De träffades och kände att de klickade med varandra. Resten är historia.

Kajsas tips till den som funderar på att bli ledsagare är att försäkra sig om att man kan avsätta tiden, inte bara nu, utan minst ett år framåt.

– Ni skapar ett band och era träffar kommer bli en av de mest uppskattade händelserna på hela veckan för den personen. Det är så viktigt att ni har en gemensam plan och att de inte behöver känna sig lämnade i sticket.

Sedan är det bara att anmäla sig.

– När du är säker på att du har tiden är det bara att prova! Gör det för någon annan, men också för dig själv – du kommer lära dig mycket om dig som person och om livet i allmänhet, säger Kajsa. Hon fortsätter:

– Bara du är en person som är omtänksam och gillar att lära känna ny människor så kommer du säkerligen göra ett bra jobb.

Relaterade länkar

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 23 oktober 2017