Omsorgsassistenten Jonathan och Mona

Det är lätt att känna sig välkommen hemma hos Mona. Hon tar emot i dörren till sin trivsamma lägenhet och vill bjuda på kaffe. På soffbordet står den svenska flaggan. I kväll spelar Sverige fotbollsmatch som visas på TV och det ser hon fram emot.

Man och kvinna läser i en tidning tillsammans.

Bredvid henne i soffan sitter Jonathan som hon känner väl. Jonathan har jobbat som omsorgsassistent på Björkhagavägen i tre år och han tycker att det är den bästa arbetsplatsen han har haft.

- Jag blir glad när jag kommer till jobbet. Det är så lätt att trivas här. Jag känner att jag är en viktig person i andras liv och en trygghet i deras vardag.

När Jonathan började jobba på Björkhagavägen startades en ny arbetsgrupp. De fick bygga upp verksamheten tillsammans.

- Vi hade alla olika erfarenheter när vi började jobba här, vilket var en fördel. Våra olika kompetenser togs tillvara på olika sätt. Vi har en öppenhet gentemot varandra och det underlättar vårt samarbete. Vi kompletterar varandra på ett bra sätt helt enkelt, säger Jonathan.

På dagarna är Mona och hennes grannar på daglig verksamhet. Men en gång i veckan har Mona hemmadag och då brukar hon och Jonathan göra olika saker tillsammans. Mona tycker att det är roligt att åka till Solvändan och bada. Ibland cyklar de till affären för att handla mat. När vi frågar Mona om Jonathan är bra på att laga mat ser Mona lite finurlig ut. Sedan spricker hon upp i ett stort leende. Jodå, han är bra på det också. All mat som serveras på Björkhagavägen är hemlagad och det brukar lukta väldigt gott i köket. Ibland hjälper Mona till med maten eller så bakar de något tillsammans.

Jonathan får möjlighet att använda sitt stora musikintresse i jobbet. Han tar gärna fram gitarren och spelar och sjunger. Då blir det allsång så taket nästan lyfter på Björkhagavägen. Ibland spelar han även på OMS-fritids aktiviteter eller på träffpunkterna.

- Då får jag kombinera mitt jobb med min hobby. Det är en möjlighet som jag uppskattar och som inte är alla förunnad, säger Jonathan.

I personalgruppen jobbar man mycket med olika förbättringsarbeten för att hitta nya arbetsmetoder. All personal är till exempel utbildad i Samtalsmattan som är en alternativ metod för kommunikation.

- Jag upplever att det finns goda möjligheter till kompetensutveckling i kommunen och det finns också en öppenhet som gör att vi kan få idéer från andra verksamheter.

Jonathan tycker att det är en fördel att jobba i Växjö kommun eftersom det är en stor arbetsgivare och det finns många möjligheter för den som vill jobba på olika arbetsplatser under sitt yrkesliv.

- Om du gillar att arbeta med människor kan man inte ha ett bättre arbete. Det är ett roligt och fritt jobb där man får mycket tillbaka.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 28 december 2017