Sjuksköterskan Erik gör hembesök hos Eva

Det ringer på dörren hemma hos Eva Steén. Eva tar sin rullator och går mot ytterdörren.

- Nu är det Erik som kommer! Det ser jag på siluetten i dörren, han är ju så lång den pojken, säger hon glatt.

Eva öppnar och mycket riktigt är det Erik Lindén som står utanför. Erik arbetar på Anna Trolles hemsjukvård. Han är en av de sjuksköterskor i Växjö kommun som åker hem till patienter för att exempelvis kolla blodtryck, ta blodprov och ge medicin.

- Hej Eva, idag tänkte jag sticka dig lite, får jag det? säger Erik.

- Usch då, jag som är så svårstucken, säger Eva och skrattar.

- Men vi gör det tillsammans, då brukar det ju gå bra, säger Erik.

De slår sig ner i Evas kök, precis som de gör varje vecka. Eva i den blommiga kökssoffan och Erik på en av köksstolarna. Över Evas soffa hänger en lapp med ett telefonnummer.

- Ja, det är Eriks nummer, ibland behöver man ju fråga något och då är Erik så bra på att förklara, säger hon.

Idag är Evas blodkärl lätta att sticka i, så blodprovet går snabbt att ta. Efter det sitter de kvar vid det lilla köksbordet och pratar lite om ditt och datt. Om att Evas barnbarn varit på besök och om att Erik snart ska vara pappaledig. Och om syltkakor och drömmar.

- Ja, det är ju väldigt gott med småkakor. Men nuförtiden bakar jag bara mjuka kakor, för dom är liksom lättare att röra ihop, säger Eva.

Det är viktigt för Erik Lindén att det finns en liten stund att prata. Det får inte bara bli fokus på det rent medicinska, i hemsjukvården måste man också lära känna och bygga upp ett förtroende hos patienten, menar han.

- Man skapar ju en relation tillsammans. Det går inte att ha alltför mycket distans utan visa intresse och bekräfta patienten, fråga hur hon mår, hur dagen har varit, vad hon gjort. Och också själv vara öppen. Personlig, men aldrig privat brukar vi säga.

- Jag ser mycket fram emot besöken, det vore så tråkigt om Erik inte kom. Och tänk om jag hade behövt ta mig till vårdcentralen istället, nej det hade inte gått, säger Eva.

- Nej, du ska ju lägga din energi på annat än att gå till vårdcentralen, säger Erik.

För Erik Lindén utgör hembesöken drygt hälften av hans jobbvecka. Resten är dokumentation, beställning av läkemedel, att transportera sig till patienterna och att lösa eventuella problem som uppstår. Erik säger att en stor fördel med jobbet inom den kommunala hemsjukvården är att han och hans kollegor jobbar mycket under eget ansvar.

- Det är ett väldigt fritt arbete, vi lägger själva upp vår dag och vecka. Och så är det väldigt bra arbetstider också. Jag arbetar bara dagtid och har fyradagarsvecka. Dessutom arbetar jag bara var sjätte helg, vilket inte är så vanligt om man är sjuksköterska. Det är väldigt sköna tider för både mig och familjen. Men det finns tillgängliga sjuksköterskor dygnet runt i nattpatrullen, så vi är bra organiserade.

En annan del i Eriks jobb är till exempel att se om några nya behov uppkommer hos patienterna, om de behöver sjukgymnast, ett hjälpmedel till hemmet eller något annat. Då är det Erik som ser till behoven blir tillgodosedda.

- Ja, det är så bra med hemsjukvård. Och även hemtjänst. Jag kan inte förstå att någon inte kan tycka det är bra. Alla som kommer hem till en är ju så trevliga och man får så bra hjälp, säger Eva.

- Men det kan ju vara jobbigt att någon kommer in i ens hem, det får man vara ödmjuk inför. Det kan vara svårt att ta emot hjälp från andra när man är van vid att klara allt själv, säger Erik.

- Ja, och så tänkte jag nog också från början när jag tänker efter. Men det kunde man ju inte veta att det var såhär bra, skrattar Eva.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 9 oktober 2017