Mellanmål

Framför allt i äldreomsorgen, men även för vissa brukare inom omsorg funktionsnedsättning, utgör mellanmålen mellan 30 och 50 % av dagens totala planerade energiintag. Därför måste mellanmålen betraktas som lika viktiga som huvudmålen.

Förslag på bra basmellanmål

Om den enskilde äter tillräckligt av huvudmålen räcker det i allmänhet med enklare mellanmål;

  • Frukt, som för variationens skull kan serveras som fruktsallad
  • Kaffe/te eller annan dryck serverad med något av följande; smörgås, vetebröd, kringla, mjuk kaka, enklare kaka, skorpa, kex eller smörgåsrån.
  • Till helgen kan det passa att förgylla eftermiddagsfikat med en finare kaka

Tänk på att servera fika som är lämpligt för årstiden/högtiden, t ex våffla på vårfrudagen, semla på fettisdagen, nationaldagsbakelse på nationaldagen och en kanelbulle på kanelbullens dag.

Förslag på mellanmål vid behov av viktstabilisering/viktnedgång

När den enskilde är i behov av inte fortsätta öka eller rent av gå ned i vikt är det bra att diskutera vilka mellanmål som kan vara lämpliga. Eftersom en stor del av dagens energiintag kommer från just mellanmålen är det bra att se över dem i första hand. Förslag på bra mellanmål kan vara;

  • Frukt eller fruktsallad
  • En smörgås med pålägg och kaffe/te
  • Två knäckebröd med pålägg och kaffe/te
  • En varm smörgås med t ex tonfisk och lök eller skinka och tomat och kaffe/te
  • En smoothie gjord på 2 dl naturell fil eller yoghurt, ½ banan och 1 dl frysta bär som mixas ihop

Om man har för vana att baka tillsammans som aktivitet på t ex ett boende med särskild service kan man i stället för att baka fikabröd testa recept på matbröd/-bullar.

Förslag på förstärkta mellanmål

När aptiten är liten och portionerna blir små kan förstärkta mellanmål vara en bra lösning för att öka energiintaget. Recept på förstärkta mellanmål finns som en underkategori till denna sida. Andra förslag kan vara;

  • Fruktcocktail/-sallad med glass, grädde eller kesella
  • Ostkaka, plättar eller våffla med sylt och grädde
  • Kräm med gräddmjölk/grädde
  • Nyponsoppa med glass och biskvier
  • Berikad välling
  • Digestivekex med dessertost
  • Ris à la Malta, RisiFrutti eller liknande
  • Delikatessyoghurt, Multiyoghurt eller liknande
  • Meze-yoghurt med honung och hackade nötter
  • Chokladpudding eller citronfromage med grädde
  • Undanlagd portion av dagens dessert

Förslag på konsistensanpassade mellanmål

En hemlagad näringsdryck (E-drink) är ett bra exempel på förstärkt mellanmål i lättäten konsistens. Välj ingredienser ur tabellen nedan, vispa ihop och smaksätt ev med socker. Drinken serveras väl kyld, och håller sig ett dygn i kylsåpstemperatur. Recepten i tabellen nedan kommer från Findus Special Foods, som också tillverkar fruktpurén.

 
Fruktdrink, 2 dl/port
Fruktshake, 2 dl/port
Café au lait, 1,5 dl/port
Choko au lait, 1,5 dl/port
Sängfösaren, 2,5 dl/port
Fruktpuré
70 g (18 bitar)
50 g (12 bitar)
 
 
50 g (12 bitar)
Mjölk
1,3 dl
1 dl
1 msk
1 msk
1 dl
Berikning
2 msk
2 msk
3 msk
3 msk
1 msk
Socker
1 msk
1 msk
1 msk
 
1 msk
Glass
 
50 g (1 dl)
 
 
 
Kaffe
 
 
1,5 dl
 
 
Chokladmjölk
 
 
 
1,5 dl
 
Slät fruktyoghurt
 
 
 
 
1 dl
Rapsolja
 
 
 
 
2 tsk


Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 augusti 2017
Politik och demokrati