Konsistensanpassade koster

Konsistensanpassad mat är en HSL-insats, som allra helst bör ordineras av logoped efter sväljutredning.

I omsorgsförvaltningen är det sjuksköterska som ansvarar för att ordinera rätt konsistens på maten när logoped, dietist eller läkare i lanstinget inte har varit inblandade. Den enda konsistens som bara logoped får ordinera är gelékonsistensen, då den enbart används vid enstaka och specifika tillfällen.

Anledningen till att det är så viktigt med en ordination är att problematiken bakom tugg- och sväljproblemet måste uppmärksammas. I många fall går problemet att åtgärda. Det kan till exempel röra sig om en tandprotes som inte sitter som den ska, svamp eller sår i munslemhinnan, muntorrhet eller olämplig sittställning vid måltiden.

Det finns flertal symtom som kan motivera en förändras konsistens:
  • Måltiden tar längre tid än normalt
  • Mat och drycker rinner ur munnen
  • Mat samlas i kinderna
  • Bitar av mat plockas ut eller spottas ut ur munnen
  • Mat hålls länge innan sväljning
  • Viss mat kan inte tuggas
  • Hosta eller harklingar
  • Rosslig eller gurglig röst
  • Klumpkänsla i hallen
  • Blir trött av att äta
  • Motoriska problem

Det är viktigt att den som serveras konsistensanpassad mat får veta vad som ligger på tallriken. Här har både köks- och omsorgspersonal ett stort ansvar. Servera alltid tillbehör såsom rödbetor och inlagd gurka konsistensanpassat.

Glöm inte att konsistensanpassa måltidsdrycken. Vissa personer med sväljsvårigheter klarar oftast kolsyrade drycker bättre. Kolsyrad dryck ska aldrig konsistensanpassas.

En översikt av vad som ingår i respektive konsistens visas i konsistensguiden.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 augusti 2017
Politik och demokrati