Gelé

Gelékonsistensen är en mycket ovanlig kostkonsistens som är mjuk och hal och serveras alltid kall.

Gelékonsistensen skall alltid ordineras av logoped, då det är en konsistens som bara används vid väldigt specifika sväljproblem.

Måltidsorganisationen har som rutin att dietisten i Omsorgsförvaltningen undersöker vad som ligger bakom alla beställningar av gelékonsistens. I de allra flesta fall rör det sig om felbeställning; att det är slät timbal som avses.

Kött, kyckling, fisk, färs och korv serveras i kall gelékonsistens tillsammans med kall grönsaksgelé på en kall tallrik. Det varma potatismoset eller den pressade potatisen (pressas vid servering, beställs hel till avdelningen) serveras tillsammans med varm, tjockflytande slät sås i dubbel portion på en varm tallrik. De varma och kalla komponenterna ska inte blandas, för då smälter den kalla gelén.

Desserten serveras i kall gelékonsistens, typ fromage eller fruktgelé med glass eller gräddklick.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 augusti 2017
Politik och demokrati