Önskekost

Det är medicinska aspekter som ska vara vägledande om önskekost ska erbjudas.

I dessa fall är det viktigaste att den enskilde stimuleras till att äta, inte vad han/hon äter - de näringsmässiga aspekterna får komma i andra hand.

Vid matleda, smakförändringar och illamående kan det ibland vara svårt för den enskilde att välja önskekost, särskilt när den enskilde inte är sugen på att äta över huvud taget. Någon vägledande önskan brukar dock finnas om man tar sig tid att sitta ned och samtala med den enskilde.
 
Önskekost behöver inte innefatta specifika rätter, utan ibland kan det röra sig om mer generella önskemål som kall mat, soppor, salt mat eller annat. Det kan också finnas tydliga önskemål om vad som inte önskas i mat- och dryckesväg.
 
Önskekost kan gälla både hela dagar eller enstaka måltider. Köket tillfredsställer önskemål så långt det är möjligt. Kökets utbud av lagerhållna livsmedel är begränsat. En dialog mellan ordinerande sjuksköterska och kök rekommenderas när beslut tas att erbjuda önskekost.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 augusti 2017
Politik och demokrati