Konsten i Arenastaden

Den 26 oktober 2013 invigdes tre nya offentliga konstverk vid Arenastaden i Växjö. Med hjälp av dessa verk vill kommunen på ett lustfyllt och kreativt sätt lyfta fram Växjö som en idrottsorienterad stad.

Konstverken är tänkta att spegla många av de sidor som är viktiga inom idrott, t.ex. laganda, prestation samt goda värderingar och positiva värdeomdömen.

Ebba Bohlin är skulptör och installationskonstnär. Till Arenastaden har hon skapat verket Eld, en installation som starkt påminner om den olympiska elden och som speglar de eldsjälar som finns. Den ingjuter en mäktig känsla av laganda och något att brinna för. Den är placerad vid Tipshallen och lyser som en ledstjärna om kvällarna med ett glödande sken.

Det andra verket är Friskt Vågat, en skulptur av Harry Loontjens. Han är född i Amsterdam men har sedan länge bott i Sverige och ligger bakom flera offentliga utsmyckningar. Till Växjö har han skapat "Friskt vågat", en A-formad skulptur i rostfritt stål, som är placerad vid rondellen mellan Vida arena och Myresjöhus Arena. Verkets form associerar till en triumfbåge och kan ses som en port till Arenastaden. Den monumentala formen matchar kringliggande stora byggnader och blir ett blickfång. 

Det sista konstverket är skapat av Eva Fornåå. Hon säger att hon vill inrikta sig på det som är godhjärtat. Hennes offentliga konstverk består ofta av djur i egendomliga situationer, t.ex. pingviner på en rutschkana eller en känguru som läser en bok. Till Arenastaden har hon skapat verket Haren som kan ses vid infarten från Hejaregatan vid Fortnox arena och Telekonsult arena. Haren föreställer en bronshare som äntligen står som vinnare på toppen av en prispall, men ser ut att ändå ha lämnat plats åt den andra hare som kommer springandes på motsatt sida av vägen.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 18 oktober 2017
Se och göra