André Butzer & André Talborn

André Butzer & André Talborn
20 januari - 19 mars 2017
Västra hallen, Växjö konsthall
Vernissage: Fredag 20 januari klockan 17-19

Växjö konsthall presenterar i årets första utställning två konstnärer: André Butzer & André Talborn. Utställningen består av nya verk och är planerad med avseende på Växjö konsthall.  

Butzer och Talborn är två konstnärer som har måleriet som primärt medium. Och måleriet utgör också en utgångspunkt för deras konstnärskap. Måleri betraktas idag generellt som en konstnärlig teknik av många möjliga, men för en liten grupp konstnärer utgör måleriet en specifik avancerad diskurs med sekler av ackumulerad kunskap som rör sig genom konsthistorien till idag. Måleriet är ett medium som tar tid att lära sig, det kräver en envishet och särdeles vilja för den som vill utveckla mediet. Butzer och Talborn är båda konstnärer som envetet utgår från måleriets förutsättningar.

Det finns flera frågeställningar och möjliga aspekter av måleriet. Måleriet kan även ses handla om en kombination där det kognitiva möter seendet. Seendet påverkar hur vi uppfattar världen och hur den är beskaffad. Kanske kan måleriet bidra till att förändra seendet och därigenom också påverka individens uppfattning om världen utanför. För många konstnärer blir måleriet en vardaglig handling och för andra handlar det primärt om att skapa en bild. Hur kan ett medium som har en så stark koppling till konsthistoria, fortfarande för många konstnärer fungera som en möjlighet att betrakta det samtida?

André Butzer (f. 1973) är en av Tysklands mest uppburna målare och under våren genomförs även soloutställningar på Metro Pictures i New York och Galerie Max Hetzler i Paris. Butzers måleri pendlar mellan en analytisk hållning kring mediet och dess förutsättningar i kombination med en respektlöshet som bara den som behärskar mediet kan lyckas med. I Butzers senare måleri finns en stringens som till sin skenbara enkelhet i själva verket handlar om måleriets möjligheter att förmedla både energi, själsligt och intellektuellt djup. Detta är Butzers första medverkan i en svensk utställning.

Andre Talborn (f. 1987) är ursprungligen från Växjö. Han är utbildad på S:t Sigfrids konstskola och Umeå konsthögskola men har under senare år periodvis även bott i Berlin. Genom att envist ge sig i kast med måleriets förutsättningar har Talborn blivit kanske en av de mest lovande yngre målarna i Sverige idag. Förra året erhöll han ett av de mer prestigefulla konstpriserna i Sverige, Fredrik Roos stipendium. I slutet av förra året deltog han i utställningen Der Funke soll in Dir sein i Berlin tillsammans med konstnärer som Albert Oehlen och Günter Förg. Till våren deltar han dessutom i utställningen Lob Des Schattens i New York.Utställningen på Växjö konsthall är Talborns hittills största presentation av sitt konstnärskap där han förutom måleri också visar teckningar.  

Martin Schibli, curator och konstnärlig ledare för Växjö konsthall

Program för vernissagen 20 januari:

Klockan 16: Introducerande föreläsning om tysk samtidskonst med Martin Schibli.
Klockan 17: Utställningen öppnar officiellt.
Klockan 17.30: Invigning av Lena Wibroe, 2:e vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

---

Programverksamhet i samband med utställningen:

26 januari klockan 17: Curatorns visning.
7 februari klockan 18: Föredrag med Martin Schibli, konstnärlig ledare på Växjö konsthall: Finns ett samtida måleri idag?
11 februari klockan 16: Konsert: Duo Stensöta arrangerad av Media Artes.
16 februari klockan 18: Mingelkväll på konsthallen med konstnären André Talborn i dialog med Martin Schibli.
17 februari klockan 17: Allmän visning.
18 februari klockan 15: Curatorns visning.
5 mars klockan 14: Allmän visning.
19 mars klockan 14: Allmän visning.

I norra rummet visas Conny Blom 368 till och med 25 januari.

Tack till Goethe Institutet, och till Philip Talborn och ERCO för assistans av ljussättning. 

För mer information om utställningen: kontakta Martin Schibli, e-post martin.schibli@vaxjo.se, telefon 0470-41475.

För pressbilder: kontakta Josephine Dahlberg Jigander; josephine.dahlbergjigander@vaxjo.se.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 6 augusti 2017
Se och göra