Borscht for Europe

Borscht for Europe Zurab Rtveliashvili 3 februari – 26 februari 2017 Växjö konsthall, Norra rummet

Vernissage: fredag 3 februari klockan 17-19
Performance: fredag 3 februari klockan 17.30

Zurab Rtveliashvili - född 1967 och uppvuxen i Tbilisi - är ett betydande namn på den samtida georgiska kultur- och konstscenen. Hans poesi och performances har släktskap med den anarkistiska poesin, dada-rörelsen och det tidiga modernistiska avantegardet. I den gängse konsthistorien förbises idag ofta modernismens tidiga bakgrund i Östeuropa. Tbilisi i början av 1900-talet var ett av dessa centra som hade stor betydelse och samlade poeter och konstnärer från flera länder.

Zurab Rtveliashvili poesi är politiskt laddad och 2003 var han en del i ”Rosenrevolutionen” i Georgien som ledde till att den dåvarande presidenten Eduard Sjevardnadze avsattes. År 2009 kom Rtveliashvili till Sverige efter förföljelser och hot i Georgien på grund av sin samhällskritik. Hans senaste bok 150.000 Megahertz från förra året tar sin titel från den frekvens som motsvarar en stjärnas födelse, vilket också ger en hint om den energi med vilken han utför sina performances på.  Zurab Rtveliashvili är numera bosatt i Stockholm.

Performancen Borscht for Europe refererar till soppan Borsjtj ursprungligen från Ukraina, men också betydande i det ryska köket. De vanligt förekommande råvarorna som morötter, rödbetor och vitkål symboliserar i Rtveliashvilis performance länder inom den ryska geografiska intressesfären. I grunden handlar det om Europas ständiga konfigurationer när det gäller makt, ekonomi och kulturinflytande där Eurasiens karta är under förändring. Indirekt en påminnelse hur delar av östra Europas historia har glömts bort när det gäller kunskapen och synen på den europeiska identiteten och kulturhistorien. Fredagens performance utgör därefter utställningen utifrån dokumentation och rekvisita.

Utställningen är ett samarbete med Det Fria Ordet Hus, Växjö.

För mer information om utställningen: kontakta Martin Schibli, konstnärlig ledare för Växjö konsthall, e-post martin.schibli@vaxjo.se eller telefon 0470-41675.

För pressbilder: Josephine Dahlberg Jigander, e-post josephine.dahlbergjigander@vaxjo.se eller telefon 0470-41475.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 6 augusti 2017
Se och göra