Hjälp med begravningskostnader

Om det inte finns pengar eller andra tillgångar som räcker till för att betala begravningskostnaderna kan du få hjälp. Då ansöker du om ekonomiskt bistånd hos kommunen.

Om det finns pengar eller andra tillgångar i dödsboet måste du först och främst betala begravningen med dessa. Om det finns pengar kvar efter att begravningen är betald, ska du använda dem till att betala den dödes övriga räkningar.

Vad gör jag om den döde inte har några pengar?

Om det inte finns några pengar eller andra tillgångar i dödsboet kan du som är anhörig kontakta kommunen för att ansöka om ekonomiskt bistånd. Då kommer en handläggare från kommunen att göra en ekonomisk utredning av dödsboet.

Handläggaren kontrollerar hur mycket pengar som finns på banken och räknar ut värdet på det som den döde har ägt. Summan av detta värde och pengarna avgör om du får ekonomiskt bistånd eller inte.

Du kan ansöka om att få som högst 22 400 kr i ekonomiskt bistånd år 2017. Om det finns pengar eller andra tillgångar i dödsboet kommer de att dras av från det beloppet.

När du ansöker om ekonomiskt bistånd ska du lämna ett kostnadsförslag från begravningsbyrån till kommunen. Förslaget måste godkännas av kommunen för att du ska få ekonomiskt bistånd.

I vanliga fall räcker biståndet till kista, urna, dödsannons, enkel kistdekoration, transport till begravningslokal, gravsten med inskription och kostnaden för begravningsbyråns arbete.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 6 oktober 2017