Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Hackan 23 vann årets byggnadspris

Priset delades ut till byggherren HSB Sydost av byggnadsnämndens ordförande Nils Fransson (L) efter att nämnden valt ut Hackan 23 - ett nybyggt flerbostadshus - bland fyra nominerade. Ett stort grattis till både byggherre, arkitekt och byggentreprenör!

Hackan 23, vitt höghus med färgade fönster

Vinnaren av årets byggnadspris, Hackan.

Motiveringen för Hackan 23 lyder:

"I ett projekt som var resultatet av en idétävling från 1990 har man genom den nya byggnationen lyckats tillföra området nya rumsligheter och samtidigt bevara, för området, tongivande och viktiga träd. Stora träd skapar större acceptans till höga hus. Projektet är ett lyckat exempel på hur effektivitet, 7 hyresrätter/plan, kan kombineras med estetik, välproportionerade volymer med varierande höjd. De utvinklade fasaderna tillsammans med en tydlig vertikalitet ger huset en vacker siluett. Färgade fönster i trapphall, en parafras på omgivningen, ger husets boende inifrån och de kringboende utifrån en upplevelse av känsla och omtanke."

Byggherre: HSB Sydost Ekonomisk Förening
Arkitekt: Arkitekthuset Jönköping
Byggentreprenör: BRA Blekinge Rot AB

Fyra byggnader var nominerade i år. Förutom Hackan 23 var det även World Trade Center, Strandsnäckan och Pär Lagerkvistskolan.

Läs mer om byggnadspriset och årets nominerade.

Senast uppdaterad: 10 februari 2022