Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Klimatsmarta nyheter i kommunens kök

Växjö kommuns måltidsorganisation prövar nu i två projekt nya arbetssätt för att minska matsvinnet i samhället. Försöken görs på Kvarngården i Ingelstad och den nya Förskolan Saga på Söder. Syftet är att skapa ännu mer hållbara offentliga måltider. På Saga förskola innebär försöket bland annat att fullgoda livsmedel med kort bäst-före-datum köps in från Växjö kommuns grossist.

- Vi har under en längre tid funderat över nya sätt att jobba för att ta ett ännu större ansvar för matens klimatpåverkan och minska matsvinnet i samhället. Att köpa in bra mat som vår grossist inte haft möjlighet att sälja, gynnar både oss, lokala aktörer och framförallt miljön. Om det fungerar bra kan vi sprida arbetssättet till fler av kommunens kök, säger Anneli Ekstedt, chef för måltidsorganisationen i Växjö kommun.

På det särskilda boendet Kvarngården i Ingelstad köper måltidsorganisationens personal sedan den 1 december varor med kort datum av Ica i Ingelstad

- Att vi bidrar till ett minskat matsvinn och kan servera mat av hög kvalité till matgästen känns väldigt bra. Känslan över att veta att råvaror kommer från butiken som nästan ligger granne ökar matglädjen ytterligare, säger Sofia Herbertsson, enhetschef med ansvar för bland annat Kvarngården i Ingelstad.

På Saga kommer måltidsorganisationens personal också att arbeta på ett delvis nytt sätt. Bland annat kommer varor med kort datum köpas in från Växjö kommuns grossist. Det innebär en nära kontakt mellan köket och grossisten kring vilka varor som har kort bäst före datum och kan beställas till veckan efter. Ett annat sätt som Sagas kök kommer att arbeta på är att laga mat som passar alla. Det innebär att det första lunchalternativet varje dag är en måltid som de flesta på förskolan kan äta, även de som har specialkost, vilket är ytterligare ett sätt att minska matsvinnet

- Det blir ett inspirerande sätt att arbeta på. Vi kommer behöva vara flexibla och kreativa när vi anpassar våra maträtter till den gemensamma menyn och på sätt få ännu mer utrymme till att använda vår kock kompetens, säger Caroline Kågell Popovic, kock i köket på Förskolan Saga, som även kommer laga mat åt Södergårdens förskola, Regnbågens förskola och Biskopshagens förskola.

Senast uppdaterad: 10 februari 2022