• Startsida
  • / Nyheter
  • / Brand i Kosta ger brandlukt över Växjö (ny lägesbild)

Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Brand i Kosta ger brandlukt över Växjö (ny lägesbild)

Brandlukten över Växjö kommer från en skogbrand utanför Kosta. Strax innan klockan 15 på fredagseftermiddagen fick Värends räddningstjänst larmet om en brand nordost om Visjön utanför Kosta. Stora resurser har kallats till platsen.

2018-07-28 (kväll)
Värends räddningstjänst har nu ett fast grepp om branden nordost om Visjön utanför Kosta i Lessebo kommun.

- Vi lämnar över eftersläckningsarbetet till lokala styrkor och markägaren. Tack vare helikopterresurser och engagerad personal kunde vi säkra begränsningslinjerna samtidigt som vi lyckades bekämpade själva kärnan, säger Conny Peterson, räddningschef i beredskap vid Värends räddningstjänst.

När brandflyget observerade skogsbranden vid 15-tiden på fredagen var storleken som 4 fotbollsplaner. När branden inringats under lördagen hade utbrottet begränsats till ungefär 50 hektar. Vindkantringar utmanade ständigt men hjälpen kom från 4 helikoptrar som under lördagen minskades ner till två.

- Under dagen har vi haft ett 30-tal man som arbetat med branden. Många ur hemvärnet, några styrkor från oss och ett antal personer från markägaren, berättar Peterson som bedömer att arbetet kommer att pågå ytterligare ett par dygn.

Men Värends räddningstjänst har haft mer att göra: Utmed väg 23 i Braås brann det ordentligt i vägkanten, vid Ör fick de släcka av ett brandområde på 800 kvadratmeter, strax innan Ljungby tog de hand om brand i en transformatorstation efter ett åsknedslag medan branden i Linneryd orsakades av ett skördearbete.

- Det är otroligt torrt i markerna. Minsta lilla kan antända och orsaka en katastrof. Jag hoppas och tror att folk förstår och respekterar det eldningsförbud vi har. Vi skulle behöva regn under ett par dygn. Skuren idag gav 2 millimeter och hjälper oss tyvärr inte, säger Peterson.

För mer information och frågor ring: 113 13, ett nationellt informationsnummer som ska avlasta SOS. Här kan du lämna eller få information om brand, olyckor och kriser. Den som observerar en brand ska omedbart ringa 112.

2018-07-28 (förmiddag)
Sent på fredagskvällen ringade räddningstjänsten in skogsbranden sydost om Visjön, utanför Kosta i Lessebo kommun. Under lördagen fortsätter släckningsarbetet med helikopter, motorsprutor och brandmän på marken.

- Även om vi drar ner på bemanningen kommer vi ha rejält med resurser på plats. Det brinner fortfarande och rökutvecklingen kommer att vara kraftig, säger Conny Peterson, räddningschef i beredskap vid Värends räddningstjänst.

Under veckoslutet kommer vinden att sprida denna brandlukt över Älmhult och Växjö. Eftersläckningsarbetet, i området som mäter cirka 30 hektar, kommer att fortsätta under något dygn.

- Genom att vi fick ett tidigt larm via brandflyget, hade tillgång till MSB:s helikoptrar och snabbt fick styrkorna på plats lyckades vi begränsa branden och få kontroll över den, summerar Peterson.

För mer information och frågor ring: 113 13, ett nationellt informationsnummer som ska avlasta SOS. Här kan du lämna eller få information om brand, olyckor och kriser.

2018-07-27
När branden i Lessebo kommun upptäcktes av övervakningsflyget vid klockan tre idag brann det i ett område på 100 x 200 meter. Branden spred sig och hade ett snabbt förlopp.

27 personer från 12 enheter arbetar hårt med att släcka kanterna för att begränsa spridningen. Fyra helikoptrar bekämpar elden med vattenbombning.

- Ännu har vi inte branden under kontroll. Vår bedömning är att det kommer att ta ett par dygn innan allt är släckt, säger Conny Peterson, räddningschef i beredskap vid Värends räddningstjänst.

För mer information och frågor ring: 113 13, ett nationellt informationsnummer som ska avlasta SOS. Här kan du lämna eller få information om brand, olyckor och kriser. Den som känner obehag ska stänga av ventilationen.

Senast uppdaterad: 28 juli 2018