Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Regler för fyrverkeri

Många vill veta vad som gäller för fyrverkerier och smällare. Det regleras både i nationella lagar och i lokala föreskrifter. Viktigast är att ingen under 18 år får använda fyrverkerier, att fyrverkerier bara får skjutas under några få timmar på nyårsafton och att vara försiktig så att ingen skadas.

Regler för hela Sverige

Åldersgränsen för att köpa, inneha och använda fyrverkerier är 18 år. Åldersgränsen infördes för att minska risken för skador i samband med fyrverkerier eftersom minderåriga ofta är inblandade i den här typen av olyckor.

Alla typer av smällare är förbjudna i Sverige och fyrverkeriartiklar med knall som främsta effekt får inte heller säljas eller användas. Raketer som skjuts upp i luften kan även de smälla, men om ljudet bara är en bieffekt är de tillåtna. Det krävs inget tillstånd för tomtebloss, partypoppers, isfacklor och liknande som är avsedda att användas inomhus.

Växjö kommun lokala ordningsregler

I Växjö kommun är användning av pyrotekniska enbart tillåtna från klockan 12 på nyårsaftons dag till klockan 03 på nyårsnatten. (Samma tider gäller för påskafton och valborgsmässoafton). Under övriga tider på året krävs tillstånd av polismyndigheten.

Det är alltid förbjudet att använda pyrotekniska varor närmare än 200 meter från Centrallasarettet i Växjö.

Var rädd om dig i nyår!

Senast uppdaterad: 11 februari 2022