Earth Week - vecka med fokus på framtiden

TACK till alla som deltagit på olika sätt under Earth hour och Earth Week!

Vad tycker du om Earth Week? Dina synpunkter kan bidra till utvecklingen av veckan. Tack till dig som tar dig tid att göra utvärderingen!

Utvärdering av Earth Week - för besökare under veckan
Utvärdering - för arrangörer under Earth Week

Växjö kommuns förvaltningar och bolag Bilderna; det här är vi stolta över


Elevernas tips för minskat matsvinn, från matsvinnstävlingen

Här kommer riktigt bra citat från vykorten som elever i grundskolan skickat in under Earth Week. Deras bästa tips för att minska matsvinnet är:

”Skolan kan skaffa hundar så man kan ge resterna till hundarna. På rasterna kan eleverna leka med hundarna”- Elev Pär Lagerkvist skola

”Ta vara på matresterna och gör plockmat av matresterna”- Elev Pär Lagerkvist skola

”En app som hela familjen kan ha tillsammans. I appen ska man kunna lägga in under rubriken ”mellanmål”- ät gärna bananen och sista yogin idag. På morgonen kan man få en notis om att det finns matlåda i kylen. Appen ska exempelvis även kunna räkna ut mängden till en spaghetti och köttfärssås för fyra personer”.- Elev Fagrabäckskolan

”Spara maten till kvällsmat eller ge maten till en hemlös”- Elev Ljungfälleskolan

”Vi sparar alla rester och på söndagarna har vi en söndagsbuffé. På det sättet minskar min familj vårt matsvinn”- Elev Fagrabäckskolan

”Ha alltid med en inköpslista när du går och handlar. Handla aldrig när du är hungrig. Handla bara sånt som du behöver”- Elev Pilbäckskolan

”Ha en 'ät snart' hylla i kylen där man ställer alla rester och varor som börjar bli dåliga. Ät upp denna maten innan du lagar ny mat”. – Elev Öjabyskolan

”Jag tycker att fler bilar och bussar ska gå på biogas så matresterna används till något bra. Dom som bor i lägenheter ska kunna sopsortera matavfall”- Elev Öjaby skola

”Matresterna kan användas till kompost som sen kan användas till kommunens växter och träd”- Elev Teleborg Centrum skola

”Odla mer grönsaker och leva efter matsäsonger”- Elev Öjaby skola

”Jag tycker att man ska dumpstra och att det ska finnas dumpsteraffärer där affärer säljer sånt som inte säljs i vanlig butik”- Elev Norregårdskolan

”Alla borde skaffa höns för då kan man ge sina matrester till dom”- Elev Öjaby skola

www.vaxjo.se/matsvinnlänk till annan webbplats

Ett tips som mer handlar om återvinning:

”Återvinn glas och metall så inte djuren får dom i tassarna”- Elev Östra Lugnet skola

Earth Week de luxe

Kockarna trollar med matsvinn på luncherna 25-29 mars, rätterna varieras från dag till dag. Vegetariskt, veganskt, soppbuffé, lokalt kött med tillbehör av svinn.
Måndag-fredag klockan 11.30-14.00 på Kafé de luxe, Växjö


VR-lab på biblioteket

Tänk dig att kunna resa vart som helst och uppleva exotiska platser runt jorden utan att faktiskt resa iväg.
Kan den virtuella verkligheten ersätta verkliga resor i framtiden? Genom att testa på VR-teknik på biblioteket jobbar vi med att förbättra allmänhetens insyn i klimatförändringar och klimatpåverkan och inspirera till nya idéer.
Måndag-lördag klockan 12.00-15.00 Växjö stadsbibliotek, tidningsavdelningen

Återbrukslounge - Södra Smålands avfall och miljö

En återbrukscontainer från Norremarks kretsloppspark flyttas till Västra Esplanaden för att skapa en tillfällig Återbrukslounge! Här kan du lämna hela och rena prylar som du inte längre har användning för men som du tror någon annan kan ha glädje av. Sakerna du lämnar måste kunna bäras av en person. Eller ta med dig något fint hem. På fredag och lördag kan du träffa det nystartade regionala avfallsbolaget Södra Smålands avfall och miljö, SSAM, i Återbruksloungen. Välkommen!
Måndag-fredag klockan 12.00-18.00 och lördag klockan 10.00-15.00 Västra Esplanaden


Matsvinnstävling

Alla elever i grundskolan deltar i matsvinnstävling under hela veckan. Rädda maten... från soptunnan.
www.vaxjo.se/matsvinnlänk till annan webbplats
Under veckan serveras två vegetariska luncher, mot vanliga veckor då det är en vegetarisk lunch. En av dagarna serveras framröstade favoriträtter.
Måndag-fredag i Växjö kommuns grundskolor


Åk gärna kollektivt under Earth Week

Länstrafiken Kronobergs stadsbussar kör runt med Earth Week-vimplar på sina bussar under veckan. De deltar också under lördagens Earth Week-mässa.


REUSE - för dig som vill handla hållbart

REUSE är en kollektion av tidigare använda dam- och herrskor som tas fram och rustas upp för dig som värnar om hållbarhet, eller börjar få upp ögonen för det cirkulära tänket. Scoretts egen skomakare på huvudkontoret i Varberg ger skorna den kärlek de behöver för att användas på nytt och leva längre. Med REUSE får du en sko som är unik i sitt slag. Utvalda delar av kollektionen finns att köpa på Scorett Växjö under Earth Week. Det finns också möjlighet att lämna in skor du inte längre använder i vår återanvändningsbox på Scorett Växjö City, Storgatan 9.


Då - Nu - Framtid, förändring är möjligt

Bilder från Storgatan, Vattentorget och Växjösjön samt Östrabo ekobacke
Förändringar är möjligt - tillsammans skapar vi ett hållbart Växjö kommun. Vilka hållbara förändringar vill du se i framtiden? Fotoutställning med platser i förändring.
Måndag till torsdag utomhus på Vattentorget, fredag och lördag i pop-up parken


Utställningar på Växjö stadsbibliotek

Växjö kommuns skolor ställer ut

Teleborgs Centrum, Elin Wägnerskolan, Nöbbele skola, Pilbäckens och Junibackens förskolor.

Hur går det med Växjö kommuns miljömål?

Se några resultat och få tips på hur du kan göra för att bidra.

Växjö Energi

Från olja till fossilfritt – omställningen till fjärrvärme har fått stor betydelse för luft och miljö. Växjö Energi ställer ut under hela veckan i Växjö stadsbibliotek och finns även på plats under delar av veckan.

Det här är vi stolta över i miljöarbetet

På skärmen i röda rummet rullar det bilder på vad Växjö kommuns förvaltningar och bolag är stolta över i sitt miljöarbete. Där kan man se vad som görs och gjorts, resultat med ökade ekologisk mat och minskade utsläpp av fossil koldioxidutsläpp.

Bilderna; det här är vi stolta över

Kulturskolans Cabaret Bon Appétit - endast för skolorna

Klockan 9.00 och 10.30 Växjö Konserthus

VR-lab på biblioteket - premiär

Tänk dig att kunna resa vart som helst och uppleva exotiska platser runt jorden utan att faktiskt resa iväg.
VR-glasögon är ett resultat av ett medborgarförslag av Inger Stark som deltar måndag klockan 12.00. Kan den virtuella verkligheten ersätta verkliga resor i framtiden? Genom att testa på VR-teknik på biblioteket jobbar vi med att förbättra allmänhetens insyn i klimatförändringar och klimatpåverkan och inspirera till nya idéer.
Klockan 12.00 Växjö stadsbibliotek, tidningsavdelningen

Återbrukslounge - Södra Smålands avfall och miljö

Här kan du lämna hela och rena prylar som du inte längre har användning för men som du tror någon annan kan ha glädje av. Läs mer under "Händer hela veckan"
Måndag-fredag klockan 12.00-18.00 och lördag klockan 10.00-15.00 Västra Esplanaden

Inlämning till lördagens klädswap

Elever i kursen Textil formgivning, Katedralskolan anordnar klädswap. Tag chansen att lämna in de plagg som du har tröttnat på eller aldrig känt dig helt bekväm i. På lördagen den 30 mars kan du byta till dig nya favoriter. Vi tar endast emot vuxenkläder. Max 10 plagg och endast plagg i riktigt gott skick.
Arrangör Textil Formgivning, Katedralskolan, Växjö kommun
Klockan 16.00-18.00 Växjö Konserthus foajé

Odla hållbart

Drop-in workshop för att inspireras kring hur du kan plantera om gamla växter och så nya frön i en kruka av återanvänt material. Under workshopen förs även diskussioner kring hur vi tillsammans kan påverka samhället till att bli mer hållbart. Hållbart fika, kunskap och material finns att få utan kostnad!
Affisch om Odla hållbart
Workshop on facebook länk till annan webbplats
Arrangör Match Ideas, Globala Kronoberg, Aromia, Nelson Garden, ABF Södra Småland
Klockan 16.00-18.00 på IOGT-NTO, Vattentorget 1, Växjö

Earth Week Ekologisk hållbarhet, workshop

Återbruksdesign, ledare Thaina. Kostnadsfritt, från 17 finns det kostnadsfri smoothie och fröknäcke. ingen föranmälan krävs.
Affisch Earth Week Ekologisk hållbarhet
Klockan 16.00-17.00 på Medborgarskolan, Linnégatan 17, Växjö

Invigning av Earth Week - Välkomna!

Charlotte Gustafsson Brynielsson, hållbarhetschef hälsar välkommen. Magnus P. Wåhlin (MP), hållbarhetsutskottets ordförande och Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande, inviger Earth Week och miljömålsutställningen. Stefan Hermansson, Småländska bränslen, berättar om sin miljö/klimatresa som företagare.
Arrangör Växjö kommun
Klockan 17.00-cirka 17.45 i Växjö stadsbibliotek, röda rummet vid entrén

Svinnlandet

Om matsvinnet minskade till hälften av dagens nivåer skulle de flesta av världens försörjnings-, miljö- och klimatproblem vara lösta. Journalisten, författaren och dumpstraren Andreas Jakobsson och hans familj har i fem års tid levt helt på mat han hittat i mataffärernas sopor. I dagens Sverige kastas ungefär en tredjedel av all mat som produceras och större delen av det är sådant som det inte är något fel på. I reportageboken “Svinnlandet” och i sina föredrag dissekerar han systemfelen som skapat detta vansinne och pratar om konkreta lösningar.
Arrangör Växjö stadsbibliotek, Växjö kommun
Klockan 18.00-19.30 i Växjö stadsbibliotek, Galaxen (en trappa ner)

Växjö Kulturskolas vårföreställning Cabaret Bon Appétit - Familjeföreställning

Musikalisk supé. Blandad kompott med förrätt, varmrätt och efterrätt. Musik, dans, teater och bild! Gourmet för alla sinnen och smaklökar. Bon Appétit!
Biljettköp 50:-/vuxen och 20:-/barn. Föreställningen tar cirka 50 minuter. www.vaxjo.se/kulturskolanlänk till annan webbplats
Arrangör Växjö kommun, Kulturskolan
Klockan 19.00 i Växjö Konserthus

Frukostträff: Gör ditt företag hållbart med enkla medel

Almi bjuder på frukost och Anna Gilius, miljömålssamordnare från Länsstyrelsen ger dig tips och konkreta, enkla verktyg att jobba med. Kostnadsfritt, men om du uteblir utan att avanmäla dig debiterar vi 250 kr + moms. Anmälan till anette.blomqvist@almi.se eller 0470-707 407. Arrangör Almi Företagspartner Kronoberg AB
Klockan 07.30-09.00 hos Almi, Kungsgatan 10, Växjö

 

Kulturskolans Cabaret Bon Appétit - endast för skolorna

Klockan 9.00 och 10.30 i Växjö Konserthus


Tips från skomakaren

Genom att ta hand om dina skor, istället för slit och släng, bidrar du till mindre påverkan på miljön. De flesta kvalitetsskor kan ha en mycket lång livslängd om de tas om hand på rätt sätt. Kom och träffa Scoretts egna skomakare och lär dig mer om skor, skovård och skötsel.
Klockan 12.00-18.00 på Scorett Växjö City, Storgatan 9


Återbrukslounge - Södra Smålands avfall och miljö

Här kan du lämna hela och rena prylar som du inte längre har användning för men som du tror någon annan kan ha glädje av. Läs mer under "Händer hela veckan"
Måndag-fredag klockan 12.00-18.00 och lördag klockan 10.00-15.00 Västra Esplanaden


Chasing the White Whale of Our Time: Rising Water and Why Moby-Dick Matters

Föreläsning av Kristin van Tassel. Arrangör Linnéuniversitetet
Klockan 13.00-16.00 på Linnéuniversitetet, universitetbiblioteket Campus Växjö plan 1


Earth Week Ekologisk hållbarhet, föreläsningar

Att läka naturligt - mage och tarm. Föreläsare Ann-Louise. Kostnadsfritt, från 17 finns det kostnadsfri smoothie och fröknäcke. ingen föranmälan krävs.
Affisch Earth Week Ekologisk hållbarhet
Klockan 16.00-17.00 på Medborgarskolan, Linnégatan 17, Växjö


Earth Week Ekologisk hållbarhet, föreläsningar

Ekologisk kost. Föreläsare: Mi. Kostnadsfritt, från 17 finns det kostnadsfri smoothie och fröknäcke. ingen föranmälan krävs.
Affisch Earth Week Ekologisk hållbarhet
Klockan 18.00-19.00 på Medborgarskolan, Linnégatan 17, Växjö


Poesikväll med fokus på Jonas Grens poesi

Emma Tornborg, postdok i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitetet, diskuterar några teman i Jonas Grens poesi: Olika tidsperspektiv, exempelvis den korta mänskliga tiden i kontrast till planetens djuptid, relationen mellan människan och naturen, samt jagets förhållande till den värld som vi exploaterar så hårt. Dessutom öppen scen och vi bjuder på fika.
Arrangör Växjö kommun
Klockan 18.00 i Det fria ordets hus, Kungsgatan 29C, Växjö


Hälsokoll – hur mår omställningen av Växjö?

Häng med på ett internationellt omställningsexperiment: just nu är rätt stund för att pausa, förenas och reflektera över hur omställningen av Växjö mår. Under mars 2019 arbetar Transition Network med att samordna en första internationell Transition Health Check Month. Grupper inom Omställning från hela världen träffas för att fira och utvärdera det arbete som skett och för att tillsammans komma fram till nästa steg. Det ska ge en global bild av Omställningsrörelsen, hur den mår och vad som behöver utvecklas.

Omställningen av Växjö sker i ett löst nätverk av människor. Vi vill samla så många som möjligt för att tillsammans se hur omställningen går, fira vad vi tillsammans lyckats med och blicka framåt. Vad har vi i Växjö gjort bra och vad kan vi göra framöver? Vilka projekt har varit lyckade och vilka nya behöver startas? Vilka samarbeten kan inledas? Låt oss tillsammans göra en hälsokoll för Växjös omställning och utforska potentialen vi har tillsammans! Välkomna!!
Arrangörer Omställning Växjö och Studiefrämjandet
Klockan 18.00-21.00 i Studiefrämjandet, Kronobergsgatan 7, Växjö


Från guldkort till ECO-travel - en bergsguides resa mot hållbar turism

Carl Lundberg är internationellt auktoriserad bergsguide med skidresor som specialitet. Tidigare arbetade han med destinationer världen över och visionen var att följa vintern runt jordklotet. Men i bergen syns tecknen på klimatförändringen särskilt tydligt och efter ett par års oro kom han till vägs ände. 2015 bestämde Carl sig för att sälja sin del i ett resebolag och starta om sitt företagande under några få men strikta principer för klimatets skull. Omställningen kom att medföra långt mycket mer än väntat, under den här föreläsningen får vi tillfälle att dela hans upplevelser och erfarenheter.

Anmälan till vaxjo@outnorth.se (en person per mail)
Mer information på Skitouring Scandinavialänk till annan webbplats
Arrangör Växjö kommun och Outnorth Växjö
Klockan 18.15-19.30 hos Outnorth, Willans Park 3, Växjö

Gymnasieelevers lösningar på miljöutmaningar

Gymnasieeleverna presenterar lösningar på kommunens klimat- och miljöutmaningar. OBS Endast för tjänstepersoner, politiker, elever och lärare.
Arrangör Växjö kommun
Klockan 8.00-12.00 på Teknikum


Återbrukslounge - Södra Smålands avfall och miljö

Här kan du lämna hela och rena prylar som du inte längre har användning för men som du tror någon annan kan ha glädje av. Läs mer under "Händer hela veckan"
Måndag-fredag klockan 12.00-18.00 och lördag klockan 10.00-15.00 Västra Esplanaden


Nyfiken på ett volontärskap inom second hand? En miljösnäll insats som hjälper barn i utsatthet

Varmt välkommen på en guidad tur bakom kulisserna på Erikshjälpen second hand. Du får fika och höra hur du kan bidra med din tid för att göra skillnad.

Syftet är att använda jordens resurser på ett mer hållbart sätt, genom att sälja möbler, kläder och andra fina saker som skänkts. Butikens överskott blir medel för insatser som tillgodoser barns rättigheter i Sverige och utomlands. Varmt välkommen på en guidad tur där vi berättar om hur du kan bidra med din tid för att göra skillnad. Vi bjuder på kaffe och kaka. Gratis, minimiålder 16 år.
Arrangör Erikshjälpen
Klockan 13.00 på Erikshjälpen Second Hand, Smedjegatan 5, Växjö


Bureau for Bringing a City to its Elegant Ending

It does not matter whether you believe in the near or far extinction of the human species. It does not matter whether Earth is already broken or can be mended. What does matter is how we will be remembered. Bureau for Bringing a City to its Elegant End is a dialogue hosted by the Design + Change Master students of Linnaeus University. Let Design guide you to creatively cope with indifference and anxiety. The dialogue takes place at Västra Esplanaden.
Arrangör Linnéuniversitetet, Design + change program
Klockan 13.00-16.00 utanför Växjö konsthall, Västra Esplanaden


Vem tillhör planeten - seminarium med Martin Emtenäs

Varmt välkommen till en eftermiddag med fokus på vår planet, i samband med Earth Week. På programmet står en föreläsning med Martin Emtenäs, journalist och programledare, mest känd från ”Mitt i naturen”. Du får också veta mer om Agenda 2030 och de globala målen och hur du kan använda dem i undervisningen.
Målgrupp: allmänhet och cirkelledare inom ABF, max antal 60 personer.
Anmälan: Seminarium på Den globala skolanlänk till annan webbplats
Affisch om Vem tillhör planeten
Arrangör Universitets- och högskolerådet UHR/Den globala skolan i samarbete med ABF Södra Småland, Energikontor Sydost, Länsstyrelsen i Kronoberg Län och Lärarnas Riksförbund
Klockan 13.00-16.30 i Växjö stadsbibliotek


Fröbytardag

Kom och byt dina fröer med andra! Sticklingar och plantor går också bra att ta med. Workshop i att göra egna fröpåsar och annan odlingsinspiration.
Arrangörer Odlarbacken Kollektivodlare, Studiefrämjandet, Refarm Linné, Växjö stadsbibliotek på Växjö kommun
Klockan 16.00-19.00 i Växjö stadsbibliotek


Earth Week Ekologisk hållbarhet, föreläsning

Att läka naturligt - Vår viktiga mat och dess innehåll. Föreläsare Ann-Louise. Kostnadsfritt, från 17 finns det kostnadsfri smoothie och fröknäcke. ingen föranmälan krävs.
Affisch Earth Week Ekologisk hållbarhet
Klockan 16.00-17.00 på Medborgarskolan, Linnégatan 17, Växjö


Biogas till folkets Earth Week Event

Ställ frågor om biogasbilar och biogasägande: miljö, ekonomi, säkerhet etc. Titta på de senaste bilmodellerna. Tävla om weekendhyra av en biogasbil - och dessutom priser till alla barn!
Det blir mingel med förfriskning! Ingen anmälan krävs.
Arrangör: Biogas till Folket Stefan Hermansson och Christina Broder
Klockan 17.00-19.00 på Grand Samarkand i Atteviks showroom


Föreläsning med Pär Holmgren och Bar Grön

Föreläsning med Pär Holmgren (MP), toppkandidat till EU-valet, klockan 17.15 -18.15, på stadshotellet i Växjö, sen fortsättning med Bar Grön på Kafé de Luxe klockan 18.30-19:45.
Arrangör Miljöpartiet de gröna
Klockan 17.15-18.15 på stadshotellet, Växjö
Klockan 18.30-19.45 på Kafé de Luxe


REKO-Ring Växjö, OBS endast utlämning

Här hämtar du mat som du har beställt i förväg. REKO står för Rejäl Konsumtion och är ett sätt att handla lokalproducerad mat, helt utan mellanhänder. Konsumenter och producenter går samman och startar en REKO-ring där råvaror och produkter säljs direkt från producent till konsument. Växjös REKO-ring har varit igång sedan juni 2018. Vill du beställa mat går du med i facebookgruppen REKO-ring Växjö. Där bokar du direkt av konsumenten för att sen komma och hämta dina beställningar på utlämningen. Vad du kan beställa ser du på inlägg i facebookgruppen ungefär en vecka innan utlämningstillfället. Det blir utlämning varannan vecka under våren, läs mer på facebook.
REKO-ring Växjö på facebooklänk till annan webbplats
REKO-ring på Hushallningssällskapets webblänk till annan webbplats
Arrangör REKO-Ring Växjö
Klockan 18.00-18.30 på parkeringen bakom polishuset


Efterklang, Glasrikets giftiga bakgård

Föreläsning av konstnär Caroline Mårtensson och vernissage av utställningen ”Efterklang” (27/3-8/9). Konstnär Caroline Mårtensson har undersökt marken runt några av de gamla glasbruken ur ett miljöperspektiv. Marken är numer så förorenad att det är olämpligt för människor att bo här. Hör Caroline berätta och upplev hur hennes fynd ger en extra dimension till vår fasta glasutställning.

Tillgänglighet: Lokalen är lämplig för rullstol, handikappsanpassad toalett finns.
Webbplats www.kulturparkensmaland.selänk till annan webbplats
Arrangör Kulturparken Småland
Klockan 18.00 på Smålands glasmuseum, Södra Järnvägsgatan 2

Jordens sagostund

Vi läser bilderböcker om djur och natur i samband med Earth Week. Från 3 år.
Arrangör Växjö kommun
Klockan 10.00-10.30 Hovshaga bibliotek


Återbrukslounge - Södra Smålands avfall och miljö

Här kan du lämna hela och rena prylar som du inte längre har användning för men som du tror någon annan kan ha glädje av. Läs mer under "Händer hela veckan"
Måndag-fredag klockan 12.00-18.00 och lördag klockan 10.00-15.00 Västra Esplanaden


Half acre of time: Farming at Brände Udde (in English)

Together we will build narratives of the historical and the present with the half acre of land marked for farming at Brände Udde in Växjö city. We will not be misled by the false dreams of land as an independent entity. Instead we will attempt to uncover the many ways that land is entangled in the seasons, creatures, flora, soil, herstories and more. A map will be drawn. Bring your entangled farming stories. Coffee will be served. Bring your own cup.
Arrangör Zeenath Hasan and Leah Ireland, student at Linnéuniversitetet
Klockan 15.00-17.00 på Brände Udde, Växjö


Earth Week Ekologisk hållbarhet, föreläsning

Att läka naturligt - utvärtes produkter. Föreläsare Ann-Louise. Kostnadsfritt, från klockan 17 finns det kostnadsfri smoothie och fröknäcke. ingen föranmälan krävs.
Affisch Earth Week Ekologisk hållbarhet
Klockan 16.00-17.00 på Medborgarskolan, Linnégatan 17, Växjö


Biogas till folkets Earth Week Event

Ställ frågor om biogasbilar och biogasägande: miljö, ekonomi, säkerhet etc. Titta på de senaste bilmodellerna. Tävla om weekendhyra av en biogasbil - och dessutom priser till alla barn!
Det blir mingel med förfriskning! Ingen anmälan krävs.
Arrangör: Biogas till Folket Stefan Hermansson och Christina Broder
Klockan 17.00-19.00 på Grand Samarkand i Atteviks showroom


Earth Week Ekologisk hållbarhet, föreläsning

Ekologisk kost. Föreläsare Mi. Kostnadsfritt, från klockan 17 finns det kostnadsfri smoothie och fröknäcke. ingen föranmälan krävs.
Affisch Earth Week Ekologisk hållbarhet
Klockan 18.00-17.00 på Medborgarskolan, Linnégatan 17, Växjö


Klimatmiddag, workshop och föreläsning

Vi vet att vi måste minska klimatpåverkan, men hur ska vi gå till väga? Vad spelar stor roll och vad spelar mindre roll? Kom på klimatworkshop & middag på Kafé de luxe med Svalna (www.svalna.selänk till annan webbplats) som arbetar med verktyg för att medvetandegöra och stärka medborgare kring hur vi kan leva mer klimatsmart.
Kostnad 150 kronor inklusive god klimatmiddag anmäl dig härlänk till annan webbplats
Arrangör Växjö kommun och Svalna
Klockan 17.30-20.30 på Kafé de Luxe


Inspirationskväll: Odla, förädla och äta mer cirkulärt och hållbart – så gör vi det i Småland

Välkommen till en inspirationskväll med miniföreläsningar om cirkulär och hållbar mat där du får träffa lokala aktörer som visar vägen hur vi kan odla, förädla och äta gott - i dubbel bemärkelse.

Vi påverkar vår miljö och vårt klimat genom det vi odlar och äter. I Sverige står våra livsmedel för mer än en fjärdedel av hushållens påverkan på klimatet. Samtidigt görs mycket för att minska den negativa miljöpåverkan från maten, som dessutom skapar arbetstillfällen på landsbygden. Den senaste tiden har det till exempel pratats mycket om cirkulär livsmedelsproduktion och cirkulära livsmedelskedjor och i många fall har det varit lokala aktörer som gått före och visat vägen. Under denna inspirationskväll får du möta några av dessa, från Osaby säteri, Nybrukarna, Refarm Linné, Mer än Mat (MäM) och REKO-ringen Växjö. Låt dig inspireras! Evenemanget är öppet och kostnadsfritt för alla.

Drop-in under kvällen är välkommet.
Har du frågor är du välkommen att kontakta natalie.hafdelin@kronoberg.se eller rebecka.wikstrom@lansstyrelsen.se
Arrangör Region Kronoberg med projektet Cirkulär ekonomi i Kronoberg och Kalmar län, Länsstyrelsen i Kronoberg län och Refarm Linné
Klockan 18.00-20.00 i Växjö stadsbibliotek, röda rummet


Beröringspunkt med Pererik Åberg

Föreläsning med Pererik Åberg, meteorolog från SVT, om vårt klimat. Vad händer och vad har hänt de senaste åren med vårt väder? Pererik har sedan många år intresserat sig för och sett hur klimatförändringarna förändrat vår väderlek, kanske han kan säga oss en del om framtidens somrar? Välkommen till en spännande, aktuell och viktig kväll.

Fri entré, begränsat med platser! Föranmälan: www.svenskakyrkan.se/vaxjolänk till annan webbplats
Lokalen är lämplig för rullstol, handikappanpassad toalett, hörslinga.
Arrangör Svenska Kyrkan Växjö
Klockan 18.00 Domkyrkocentrum, Sigfridssalen


Hållbarhet, film & matnörderi under Earth Week

En kväll som vi ägnar åt kvinnliga kökschefer, matnörderi och hållbar mat! Dokumentärfilmen The Heat - A kitchen (r)evolution speglar ett djupt rotat problem och vi hör berättelser om trakasserier och förödmjukelser. Efter filmen blir det samtal med bland annat Ulrika Brandt som är lantbrukare, kock och feminist och Ia Ahlsgård, från PM & Vänner. Ia har under många år varit ledande i branschen vad gäller hållbarhet och ekologi. Vi har en mycket intressant och inspirerande kväll framför oss - så missa inte detta! Varmt välkommen!
OBS biljett från biljettcentrum 0470-416 00 eller på www.ticketmaster.se
Inbjudan 
Arrangör Regionteatern Blekinge & Kronoberg
Klockan 18.00 på Regionteatern, Västergatan 24, Växjö


Miljömusikal – endast för elever och anhöriga, ej för allmänheten

Musikal om vår miljö och hur vi tar hand om varandra, elever från Lammhults skola, Växjö kommun
Klockan 18.00 Lammhults kyrka


Pop-up park, upplev Västra Esplanaden på annat sätt

 • Återbrukslounge - kom och prata med SSAM klockan 12-18, läs mer under "Händer hela veckan"
 • Smaka på viltkött– Länsstyrelsen Kronoberg
 • Schnippeldisco – kreativ matlagning av svinnmat till musik, Växjö
 • Pyssel med fritidsgårdar i Växjö
 • Då - Nu - Framtid, utställning utomhus. Förändringar är möjligt - tillsammans skapar vi ett hållbart Växjö kommun. Vilka hållbara förändringar vill du se i framtiden? Fotoutställning med platser i förändring
 • Fridays for future med grillning, klockan 15-16
 • och mycket mer...

Klockan 13.00-19.00 utomhus i Västra Esplanaden, Växjö


Sustainability - För en hållbar framtid

Eleverna på Internationella Baccalaureate Programmet, Teleborg Centrum skola, presenterar sina tankar och ideér kring ämnet
Klockan 10.30 - 13.30 i Växjö stadsbibliotek


Green Cultural Meeting

Två volontärer från Europa berättar om hur man arbetar med olika miljöfrågor och skapar hållbar utveckling i deras respektive hemländer.
Arrangör Globala Kronoberg
Klockan 15.00 i Växjö stadsbibliotek, Galaxen (en trappa ner)


Workshop in English - Discussions

The changing climate and loss of biodiversity will affect our global society, our futures, and the opportunities of our children. It can be overwhelming to think about and the stress is becoming so common that it is referred to by some medical professionals as climate anxiety, or climate grief.
During this workshop (which will be in English) we will have the space and time to talk honestly about how we feel, meet others who feel the same, and do some activities to help us work out what matters most when going into the future, knowing that things will change.
Klockan 15.00-18.00 på Växjö stadsbibliotek


E-avfall: Potentialer och möjligheter

Föreläsning av Noori Saber, electronicsmix.se samt samtal
Klockan 16.00-16.30 i Växjö stadsbibliotek

Workshop om upcycling

Vad gör du om skärmen till din LED-TV har gått sönder? Kom och var kreativ! Din TV kan bli en lampa. Till din hjälp finns Noori Saber, electronicsmix.se 
Klockan 16.30-18.00 i Växjö stadsbibliotek


inlämning - Bytardag Bytt är bytt

Alla saker går att byta: leksaker, kläder, verktyg, köksredskap, tyg, glas. Inlämning fredag 29 mars klockan 17-18 alternativt klockan 9.00 samma dag som bytardagen. Rensa ditt hem och gör en insats för vår jord. Vid frågor kontakta Sara 070-924 19 01.
Arrangör Gårdsby hembygdsförening
Klockan 17.00-18.00 i Gårdsby församlingshem

Bytardag Bytt är bytt

Alla saker går att byta: leksaker, kläder, verktyg, köksredskap, tyg, glas. Rensa ditt hem och gör en insats för vår jord. Vid frågor kontakta Sara 070-924 19 01. Arrangör Gårdsby hembygdsförening
Klockan 9.00 inlämning samt klockan 10.00-12.00 i Gårdsby församlingshem


Pop-up park, upplev Västra Esplanaden på annat sätt

 • Återbrukslounge - SSAM
 • Smaka på på viltkött - Länsstyrelsen
 • Då - Nu - Framtid, förändringar är möjligt. Bilder från Storgatan, vattentorget och Växjösjön samt Östrabo ekobacke
 • Elin Wägner-skolans elever lagar mat
 • Testa en cykel i Cykelbiblioteket, ett projekt som startar i april.
 • mycket mer..

Förskolebussen BUSSTER
Växjös förskolebussar är mobila förskolor som varje dag tar med barnen ut till olika härliga naturområden. Utomhuspedagogiken sätts i fokus, och barnen får vara med om olika spännande äventyr och samtidigt lära sig ett varsamt förhållningssätt till natur och miljö. Rebecca Gunnarsson, förskolechef i Växjö kommun, är stolt över att visa upp BUSSTER för allmänheten under Earth week. Bussen kommer att stå parkerad vid Pop Up -parken.

Klockan 10.00-15.00 utomhus i Västra Esplanaden, Växjö

Earth Week Festivalen

Välkommen att mingla, träffa andra, delta i workshop och laga, skapa, undersöka. Ta med trasiga favoritplagget eller elektronik som kanske gått sönder till Naturskyddsföreningens lagningsverkstad och Noori Saber, Electronicsmix som kan lära dig laga trasiga elektronikprylar. Titta på vilka utställare som är med i Växjö stadsbibliotek:

 • Botanikan
 • Earth Speak
 • Demonstration av solenergi
 • Electronicsmix - ta med dig trasiga elektronikprylar och lär dig reparera
 • Fair Trade City
 • JARY (cyklar), utomhus
 • Kronobergs Luftvårdsförbund
 • Naturskyddsföreningen Växjö - Lagningsverkstad Reparera mera
 • Länstrafiken Kronoberg Kom och prata kollektivtrafik med oss under Earth week! Tävla och ställ dina frågor om hållbart resande
 • Mörrumsåns vattenråd berättar om vad ett vattenråd arbetar med och hur du kan vara delaktig
 • REKO-Ring Växjö: information om vad en rekoring är, varför det är viktigt och hur man går med och börjar beställa lokal mat.
 • Tempus - Skrotworkshop
 • Kronoberg för fred och alliansfrihet - Stoppa kärnvapnen
 • Växjö FN-förening
 • Växjö kommun
  • Hållbarhetsavdelningen: Vad är viktigt för dig för ett hållbart Växjö? Kom och diskutera med oss.
  • Miljö- och hälsoskyddskontoret
  • Kultur & fritidsförvaltningen VR-lab, tänk dig att kunna resa vart som helst och uppleva exotiska platser runt jorden utan att faktiskt resa iväg
  • Växjö Energi: Från olja till fossilfritt – omställningen till fjärrvärme har fått stor betydelse för luft och miljö. Växjö Energi ställer ut under hela veckan i Växjö stadsbibliotek och finns även på plats under delar av veckan.
 • och fler utställare.

Klockan 10.00-15.00 i och utanför Växjö stadsbibliotek, Västra Esplanaden


Plogga

Föreläsning av Erik Ahlström, grundare av Plogga, jogga och plocka skräp. Efter föreläsningen kan du hänga med och Plogga tillsammans med Växjö löparklubb, andra förenngar och Erik Ahlstöm 
Arrangör Växjö löparklubb och Växjö kommun
Klockan 11.00-11.30, föreläsning i Växjö Konserthus, Gamla badhuset, Västergatan
Klockan 11.45-12.45, samling i pop-up parken för att Plogga


Unlimited Kids Color run

UF företaget Unlimited UF anordnar ett lopp för barn upp till 12 år. Loppet är till för att uppmärksamma allas olika personlighet och visa att man är bra som man är. Barnen uppmanas att ha på sig något färgglatt för att olikheter skapar ett bra samhälle, precis som olika färger blir vackra tillsammans. Det finns också tröjor att köpa på plats, långärmade och kortärmade med ett stort färgglatt tryck på ryggen.
Arrangör Unlimited UF
Klockan 13.00-16.00 i Linnéparken


Klädswap & Slow fashion-influencern Johanna Nilsson

Elever i kursen textil formgivning på Katedralskolan anordnar en KLÄDSWAP och spännande föreläsning med Slow Fashion-influencern Johanna Nilsson.

"Mingla, prova och ta del av Johanna Nilssons tankar kring slow fashion och inspireras kring hur du kan bidra till en mer hållbar konsumtion.

OBS! Tag chansen att lämna in de plagg som du har tröttnat på eller aldrig känt dig helt bekväm i - och kom hem med nya favoriter! Inlämning av plagg sker måndagen den 25/3, kl. 16-18 i Växjö Konserthus foajé. Vi tar endast emot vuxenkläder. Max 10 plagg och endast plagg i riktigt gott skick
Webb www.slowfashion.selänk till annan webbplats www.klimatklubben.selänk till annan webbplats
Arrangör Textil Formgivning, Katedralskolan, Växjö kommun

Klockan 13.00 är det inspirationsföreläsning Slow Fashion, Växjö Konserthus, Gamla Badhuset med ingång från Teatertorget

Klockan 14.00-16.00 är det Klädswap Växjö Konserthus, Gamla Badhuset


Om igen…med Teater Kung & Drottning

Viola känner sig ensam, men en dag när hon besöker sin favoritplats ängen, är någon annan där också. Boel tänker bygga ett hus på ängen. Ett stort hus av betong ska det bli, med en rejäl, asfalterad väg. Platt, grått och fint. Det blir en kamp om ängen, men kampen väcker nyfikenhet på naturen. Häng med Viola och Boel på äventyret och vem vet, kanske uppstår vänskap där det som minst väntat. En fantasifull och engagerande musikal om naturens kretslopp.
Medverkande: Teater Kung och Drottning www.kungochdrottning.selänk till annan webbplats
Biljetter 60 kr 0470-416 00 samt på spelplatsen 30 minuter före föreställning. Passar barn 3-5 år.

Lördag klockan 14.00 på Växjö stadsbibliotek.
Söndag klockan 14.00 i Lammhult Folkets Hus.


Akustisk konsert på BG

Vi startar upp Earth Hour med en akustisk konsert på BG, alltså Bergendahlska gården. Dessutom kan du plantera ditt egna frö, gå tipspromenad, ta en fika med mera. Åldersgräns 13-15 år.
Arrangör Fritidsgårdarna Växjö, Bergendahlska gården, Växjö kommun
Klockan 17.00-21.00 på Bergendahlska gården (BG), Liedbergsgatan 14-16


Candle Light Dinner med levande pianomusik av Dr. Torgny

Även Kafé de luxe är del av manifestationen – allt elektriskt ljus stängs av och ersätts av stearinljus. Istället för att spela musik genom vår elektriska stereoanläggning används istället vårt akustiska piano – av ingen mindre än med Dr. Torgny vid klaveret – Dr. Samuelsson. Det blir gamla goda jazzbitar som får dej att känna dej som mitt i Casablanca – alltså inte staden, utan filmen! Salongsjazz från 1900-talets tidigare hälft, som passar lika bra till kalvkind som tarte flambée. Ingen entré.
Klockan 20.30 på Kafé de luxe


Earth hour – släckt gatubelysning i Växjö tätort

Växjö kommun stöder Världsnaturfondens globala klimatmanifestation genom att släcka gatubelysningen i Växjö tätort och uppmana företag, organisationer, invånare att symboliskt släcka belysning under en timme.
www.vaxjo.se/earthhourlänk till annan webbplats
www.wwf.se/earthhourlänk till annan webbplats
Arrangör WWF
Klockan 20.30-21.30 i Växjö tätort och kanske i din bostad eller verksamhet?

Utmaningar varje dag

Earth Week är till för att inspirera, sprida kunskap och engagemang för hållbarhetsfrågor. I Växjö kommunkoncern sprids under Earth Week några enkla vardagsutmaningar för arbetsplatser, kanske vill du också anta utmaningen enskilt eller på din arbetsplats.
Utmaningar under Earth Week

Har du frågor kring Earth Week? earthweek @vaxjo.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 11 april 2019