Trädgårdsavfall

Det finns flera olika sätt för dig att ta hand om eller forsla bort ditt trädgårdsavfall.

Vid skötsel av en vanlig villaträdgård blir det en del avfall, till exempel gräsklipp, blommor, blast, ogräs, löv och mindre grenar. Det bästa och mest hållbara för miljön är att du komposterar ditt trädgårdsavfall på den egna tomten. Det är faktiskt ganska enkelt och dessutom blir du självförsörjande på näringsrik jordförbättring till dina rabatter.

Egen kompost

Syre och fuktighet är viktigt för att nedbrytningen ska fungera. Vänd i din kompost och vattna om den blir för torr så går förmultningen snabbare. Använd en kompostbehållare med så täta väggar, botten och lock att den hindrar att möss och fåglar hittar föda. Springor och hål bör inte vara större än 5-6 mm.

Kommunens återvinningscentraler

Du som inte har möjlighet att kompostera själv, kan lämna ditt trädgårdsavfall till närmaste återvinningscentral. Då tar kommunen hand om ditt trädgårdsavfall så att det kommer tillbaka till kretsloppet. Försök att skilja grenar och ris från löv, mossa och gräsklipp så blir det lättare för oss att hantera trädgårdsavfallet.

Företag kan också lämna park- och trädgårdsavfall till återvinningscentralerna men då krävs ett särskilt kompostkort. Prata med personalen på återvinningscentralen om du vill teckna ett sådant abonnemang till ditt företag.

Fallfrukt

Under höstsäsongen finns det särskilda behållare för fallfrukt på återvinningscentralerna. Om du lämnar fallfrukten från din trädgård dit så kan vi göra miljövänlig biogas av dina gamla äpplen och päron. Det är bättre för miljön än kompostering!

Hämtning av trädgårdsavfall

Du som bor i villa kan teckna ett särskilt abonnemang så att vi hämtar ditt trädgårdsavfall hemma vid fastigheten. Det är ett bekvämt sätt att bli av med trädgårdsavfallet. Du betalar en säsongsavgift och i den ingår ett särskilt kärl för trädgårdsavfallet, hämtning och behandling. Vi hämtar trädgårdsavfallet varannan vecka från april till november.

I trädgårdskärlet kan du lämna sådant som har växt i din trädgård, men inte jord, sten, grus eller grova grenar. Även fallfrukt i mindre mängder kan lämnas som trädgårdsavfall.

Du ska inte slänga trädgårdsavfall i kärlet för matinsamling.

Välkomnande grönområden

Tillgängliga och välkomnande grönområden gör Växjö till en grönare stad att leva i. Men om naturen används för upplag, trädgårdsavfall och rishögar blir det svårare för alla att ta del av naturen.

Högar med ris och trädgårdsavfall gör att marken får för mycket näring och blir nässlornas, de höga växternas och sniglarnas favoritplats. Därför är det Inte tillåtet att lägga trädgårdsavfall utanför din tomtgräns eller i park- eller skogsmark.

Eldning av trädgårdsavfall

Att elda för att bli av med sitt trädgårdsavfall är olämpligt. Dina grannar och andra människor i närheten kan störas av röken. Välj istället att kompostera ditt trädgårdsavfall. Eldande utomhus styrs också av brandriskprognosenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 30 augusti 2017
Bygga och bo