Idag den 22 mars uppmärksammar vi Världsvattendagen!

Världsvattendagen som infaller den 22 mars varje år startades år 1992 på initiativ av FNs generalförsamling. Varje år sedan dess har dagen belyst olika viktiga frågor om vatten.

Många i Sverige tar det för givet med rent och friskt vatten. Men fler måste förstå hur viktigt det är att ta hand om vattnet nu, om vi även i framtiden ska ha tillgång till samma kvalitet!

Det är också viktigt att förstå det nära sambandet mellan vatten och avloppsvatten för en långsiktigt hållbar utveckling. Vad brukar du till exempel själv spola ner i avloppet?

Här är några vattentips:

  • Toaletten - spola bara ner kiss, bajs och toapapper i toan. Tvättlappar, hår, bomullspinnar och annat skräp bildar stora proppar och stopp i avloppet - släng skräpet i soppåsen istället!
  • Miljömärkt - gör rent rätt och välj miljömärkta produkter för att sköta både dig och ditt hem.
  • Bilen - tvätta bilen på biltvätten. Hemma på gatan rinner de farliga ämnena från bilen och rengöringsmedlen med dagvattnet ut i naturen!
  • Drick kranvatten – kranvatten är vårt mest kontrollerade livsmedel och det håller hög kvalitet. Kranvatten är lokalproducerat och distribueras i ledningar vilket är energisnålt och bra för miljön. Flaskvatten kostar närmare 250 gånger mer än kranvatten!

Läs mer om vatten

Hur du kan hjälpa till att skydda vattnet Öppnas i nytt fönster.

Om dricksvatten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om Världsvattendagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 18 juli 2017