Så tvättar du bilen rätt

Enligt branschorganisationen Svenskt Vatten tvättar vi svenskar bilen över 30 miljoner gånger per år. Och hela 20 miljoner av dessa biltvättar sker direkt på gatan eller på garageuppfarten.

Det innebär att en stor mängd svårnedbrytbara ämnen rinner rakt ut i våra vattendrag, sjöar och hav. Ämnen som olja, giftiga tungmetallar och asfaltsrester. Dessa ämnen är skadliga för människor och miljön.

Genom att tvätta bilen i en biltvättsanläggning kan du göra en stor insats för miljön. När du gör det, antingen i en automat- eller gör-det-själv-hall, renas vattnet oftast i flera steg innan det kommer till reningsverket för ytterligare rening.

Näst bäst är gräs eller grusunderlag. Då tar marken hand om en del av de skadliga ämnena. Men om du har egen brunn eller bor nära en dricksvattentäkt ska du inte tvätta bilen där då smutsvattnet kan förorena dricksvattnet.

Använd miljöanpassade rengöringsmedel. Om du måste använda avfettningsmedel ska du tvätta bilen i en anläggning med vattenrening. Tänk efter om du måste använda kemikalier - kanske räcker det att spola av bilen mellan tvättarna på en anläggning.

Här kan du läsa mer om biltvätt.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 15 augusti 2017