Internationella Världstoalettdagen 19 november, 2018

I Sverige finns både toaletter och rent vatten. Men det slängs skräp i avloppet. Det orsakar stopp i ledningarna och ökar utsläppen till miljön. I Växjö kommun är det återkommande problem med stopp i kommunala avloppsledningar och pumpstationer.

På FN:s internationella Världstoalettdag uppmärksammas globala sanitetsfrågor världen runt. En tredjedel av alla människor i världen saknar tillgång till toalett. Men här i Sverige slarvar vi och behandlar våra avlopp som papperskorgar.

- I vår kommun är det återkommande problem med stopp i de kommunala avloppsledningarna och pumpstationerna, säger Dahn Delsmo som är enhetschef på Växjö kommuns VA-avdelning, arbetet med att rensa ledningar och pumpar är både kostnadskrävande och medför en otrevlig arbetsmiljö för våra tekniker.

Vid ett avloppsstopp kan det även hända att avloppsvattnet ”vänder tillbaka” och svämmar över i badrummet i bostaden, med mycket obehag för de boende och kostsam sanering som följd.

Bara toalettpapper

Många känner inte till att tvättlappar, blöjinlägg, våtservetter och hushållspapper är gjorda av en våtstark papperskvalitet. De löser inte upp sig i avloppsvattnet på samma sätt som toalettpapper och får därför inte spolas ner i toaletten.

- Våra teknikers bästa tips är att skaffa en papperskorg till badrummet, säger Dahn Delsmo, det är ett enkelt sätt att ta hand om tops, bomullstussar, hår, tamponger, trosskydd, blöjor och annat skräp, istället för att spola ner det i toaletten.

Undvik fett

En annan orsak till avloppsstopp är fett som hamnar i avloppet. Fett stelnar när det kommer ut i ledningarna och bildar hårda proppar. Att använda diskmedel hindrar inte proppbildning. Ett bättre alternativ är att lämna fettet som matavfall till biogas, eller i de vanliga soporna till energiutvinning.

Läs mer om vad du får spola ner i avloppet under Relaterade länkar längre ner på sidan.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 17 september 2019