Växjö är Årets trästad 2019

NTT Woodnet har i samråd med skogsindustrikoncernen Stora Enso utsett Växjö till Årets Trästad 2019. Priset som i år delas ut för första gången ges till en stad som satsat målmedvetet och långsiktigt på träbyggande - för klimatet, bra boende och effektivare byggande. Växjö är alltså först ut att få det nya priset.

- Jag känner mig väldigt stolt över att få ta emot priset som är till alla de i Växjö som gjort insatser för hållbart samhällsbyggande. Det är ett erkännande att vi i Växjö är på rätt väg. Vi har hållit på länge och gnetat på i småländsk anda. Det här visar att trägen vinner, säger Catharina Winberg (M), ordförande i Växjö kommunföretag, VKAB och med politiskt ansvar för byggnation.

Vinnaren presenterades vid NTT Woodnets kunskapsdagar Stora Trähus, som pågår i Stockholm. Catharina Winberg tog emot priset på plats.

NTT Woodnet och Stora Enso trycker i sin motivering på att de gått igenom de städer som varit tongivande i arbetet med ett ökat träbyggande. De har följt utvecklingen under ett antal år och kunde i arbetet med att ta fram en pristagare ”konstatera att Växjö var klar vinnare hur vi än mätte.”

- Det är fantastiskt att läsa dessa meningar. Vi i Växjö vågar och vi har också vågat utmana vilket vi ser har gjort skillnad. Jag hoppas att många följer i våra spår och väljer klimatsmart byggande, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö.

Om NTT Woodnet och priset Årets Trästad

NTT Woodnet är ett centrum för nyheter om nordisk träindustri. Det är en del av Nordiske medier som i tät dialog med nordiska näringslivet ger ut flera titlar varje år, både digitala och i print. Nordiske medier står också bakom ett 80-tal branschevent varje år, exempelvis Stora Trähus. Från och med 2019 delar NTT Woodnet i samråd med Stora Enso ut pris till Årets Trästad i Sverige.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 16 oktober 2019