Skärpta råd för att begränsa smittspridningen i Kronoberg

Från 5 november till 13 december gäller allmänna skärpta råd i Växjö kommun och Kronobergs län.

Stäng meddelande

Tvätta bilen rätt under Stora Biltvättarhelgen

Två tredjedelar av alla biltvättar sker på gatan. Genom att välja biltvätten istället så skyddar du miljön från giftiga tungmetaller. Stora Biltvättarhelgen är ett initiativ av branschorganisationen Svenskt Vatten för att uppmärksamma och inspirera till miljövänlig biltvätt. I år är den Stora Biltvättarhelgen 25-26 april.

Genom att tvätta bilen i en biltvätt, i stället för på garageuppfarten, hjälper du till att förhindra att miljöfarliga och hälsoskadliga ämnen når vårt vatten. Det gäller såklart året om. Det går lika bra med en automatisk biltvätt som med en gör-det-själv-hall. Använd alltid miljömärkta bilvårdsprodukter om du tvättar i en gör-det-själv-hall.

Miljöfarliga tungmetaller

I Sverige görs cirka 30 miljoner biltvättar per år. Av dem sker hela 20 miljoner på gatan. Smutsvattnet från en biltvätt innehåller olja och miljöfarliga tungmetaller som kadmium, bly, nickel, krom och zink. Eftersom privatpersoner inte har någon reningsanläggning som biltvättar har, hamnar i värsta fall alla dessa farliga ämnen i naturen istället.

Det finns många myter om biltvätt – här kan du läsa mer om några av dem.

Nationell kampanj

Stora Biltvättarhelgen är en nationell kampanj för rent vatten som marknadsförs av Svenskt Vatten, tillsammans med Sveriges kommuner. Biltvättarhelgen har uppmärksammats sedan 2014 och infaller varje år i slutet av april.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 23 april 2020