Växjö kommun står värd för regionfinal i Kranvattentävlingen

Vart femte år arrangerar branschorganisationen Svenskt Vatten den nationella Kranvattentävlingen. I år det dags igen och Växjö kommun kommer att vara värd för en av regionfinalerna.

Tävlingens syfte är att utse Sveriges godaste kranvatten och juryn består av experter och två lokala profiler. Regionfinalen i Växjö äger rum i början av oktober på Teleborgs slott.

– Vi är stolta över att vara med och anordna en regionfinal för att lyfta vår viktiga naturresurs, vatten, och vi hoppas att många kommuner vill anmäla sig till tävlingen, säger Henrik Östman som är enhetschef på VA-avdelningen i Växjö kommun.

Från varje regionfinal går två bidrag vidare till riksfinalen som hålls i Stockholm i november, där tillsammans 20 kommuner kommer att tävla om segern. I Växjö pågår just nu den praktiska planeringen och i den ingår att hitta två intressanta lokala jurymedlemmar.

Tävlingens tema för 2020 är Kranmärkt

Kranmärkt är en hållbarhetmärkning där verksamheter aktivt väljer att servera och dricka kranvatten istället för buteljerat vatten. Nytt för Kranvattentävlingen 2020 är att den segrande kommunen i riksfinalen, utöver äran också vinner en PR-kampanj till ett annonsvärde på 250 000 kronor för att lyfta vatten och vattenfrågorna i sin kommun.

Anmälan till tävlingen, som sker till Svenskt Vatten, stänger i augusti 2020. Planeringen och arbetet med tävlingen pågår som vanligt, men Svenskt Vatten följer utvecklingen av Covid-19 noga och förhåller sig till de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten rekommenderar.

Läs mer om Kranmärktlänk till annan webbplats

Läs mer om dricksvatten i Växjö kommun

Skriv ut
Senast uppdaterad: 4 juni 2020