Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Dags att mäta radon

Mätsäsongen för radon börjar närma sig. En radonmätning är både enkel och relativt billig att genomföra.

Radon varken syns, luktar eller smakar något och det enda sättet att upptäcka gasen är att göra en mätning. Om du utsätts för höga halter av radon under en längre tid kan det vara skadligt för din hälsa. Därför kan det vara bra att göra en mätning för att få veta om radonhalten är för hög och i så fall behöver åtgärdas.

Detta gäller särskilt om du precis har köpt, byggt om eller byggt ett nytt hus, ändrat ventilationen eller ändrat uppvärmningssystemet. Du bör även mäta om du vet eller misstänker att huset ligger i ett område med risk för höga halter av markradon eller är byggt med blåbetong.

Beställ dosor inför mätsäsongen

Den vanligaste och säkraste metoden för att kontrollera radonhalterna i inomhusluften är att använda så kallade spårfilmsdosor som placeras ut i bostaden. Mätsäsongen för radon pågår mellan den 1 oktober–30 april och mätning bör pågå under minst 60 dagar.

Om du bor i flerbostadshus är det fastighetsägaren som ansvarar för att kontrollera radonhalten.

Om du vill hinna mäta under den här säsongen är det bra att beställa dosorna nu.

Du hittar mer information om radon hos Strålsäkerhetsmyndigheten Länk till annan webbplats. och SWEDAC. Länk till annan webbplats.

Hos SWEDAC hittar du även en lista Länk till annan webbplats. över ackrediterade laboratorier. Du kan kontakta någon av dessa för att beställa mätdosor.

Mer information om radon

Senast uppdaterad: 7 mars 2022