Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Växjö värd för årets Kranvattentävling

Vilken kommun har det godaste kranvattnet? Måndag den 5 oktober genomförs den första av 10 regionfinaler i Svenskt Vattens kranvattentävling på Teleborgs slott i Växjö. Växjö kommun är med och tävlar för att försöka vinna titeln om det godaste kranvattnet.

Växjö kommun är en av tio städer som anordnar en regionfinal för att lyfta vårt viktigaste livsmedel - vatten. Under Kranvattentävlingen utses Sveriges godaste kranvatten, där fokus sätts på vår fantastiska naturresurs och livsmedel som alla har tillgång till direkt i kranen. Kranvatten är gott, lokalproducerat och nästan gratis.

En jury smakar och bedömer alla bidrag och utser sedan två vinnare från varje regionfinal som går vidare till riksfinalen. Riksfinalen äger rum i Stockholm i november, där Sveriges godaste kranvatten koras. Huvudarrangör för Kranvattentävlingen är branschorganisationen Svenskt Vatten. Syftet med tävlingen är att hjälpa till att lyfta viktiga vattenfrågor upp på agendan.

- Vi är stolta över vårt fina dricksvatten, men det finns många utmaningar i att säkerställa vattenförsörjningen även för framtiden i en växande kommun, säger Steve Karlsson som är VA-chef i Växjö kommun.

I juryn sitter kunniga dryckeskännare och i varje regionsfinal är även två lokala representanter med. I Växjö är det Göran Stenberg, sommelier och Maria Arnholm, landshövding i Kronobergs län som medverkar i juryn. I Växjö är totalt 14 kommuner med och tävlar.

- Invånarna brukar ge beröm för vårt goda kranvatten, så vi håller såklart tummarna för att vi går vidare till finalen, säger Joakim Sjöblom som är processingenjör på Växjö kommuns VA-avdelning.

Tema för tävlingen 2020 är Kranmärkt. Kranmärkt är en hållbarhetsmärkning där verksamheter aktivt väljer att servera och dricka kranvatten istället för buteljerat vatten. I Växjö kommun har bland annat tekniska förvaltningen och miljö- och hälsokyddskontoret kranmärkt sina verksamheter.

Kranvattentävlingen har genomförts fyra gånger tidigare, vinnarkommunerna är Härryda kommun (1997), Lilla Edets kommun (2005), Falu kommun (2010) och Bromölla (2015).

Senast uppdaterad: 2 oktober 2020