Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Bevattningsförbud införs i Braås, Dädesjö och Böksholm

Från och med 18 juni inför Växjö kommun bevattningsförbud i orterna Braås, Dädesjö och Böksholm. Anledningen är att förbrukningen av vatten har varit för hög.

- De senaste dygnen har reservoaren i Braås vattenverk nått kritiskt låga nivåer och vi har fått fylla på med vattentransporter från Växjö. Det är inte hållbart och för att säkerställa att viktiga samhällsfunktioner har tillgång till vatten inför vi nu ett bevattningsförbud i Braås, Dädesjö och Böksholm, säger Steve Karlsson, VA-chef i Växjö kommun.

Bevattningsförbudet innebär till exempel det inte är tillåtet att fylla pooler, tvätta bilen, vattna gräsmattor eller göra andra uttag med slang kopplad till det kommunala vattennätet.

Det kommunala vattnet i Braås, Dädesjö och Böksholm får endast användas för grundläggande hushållsbehov som matlagning, dryck och hygien. Bevattning med kanna är tillåtet liksom plaskpooler för barn.

- Jag vill uppmana alla invånare i kommunen att vara sparsamma med vattnet. Förbrukningen är just nu väldigt hög och i kombination med det varma vädret kan det leda till att vi behöver införa restriktioner för vattenanvändning även på andra orter, avslutar Steve Karlsson.

Bevattningsförbudet gäller tillsvidare.

Så kan du spara på vattnet

Även du som bor på övriga orter i kommunen kan hjälpa till att spara på vattnet. På så vis bidrar du till att grundvattnet räcker till viktiga samhällsfunktioner som sjukhus och vårdcentraler, storkök, skolor, äldreboenden, restauranger och för det grundläggande hushållsbehovet hemma.

Ta del av tips och råd för en mer hållbar vattenanvändning

Senast uppdaterad: 18 juni 2021