Nya tomter

Här har vi samlat information om försäljning av nya tomter i Växjö kommun.

När Växjö kommun säljer villatomter så skiljer vi på tomter som säljs med eller utan krav på medverkan i tomtkön. Nya tomter som kommunen säljer erbjuds först till dig som står i tomtkön. Äldre tomter som ingen i tomtkön har visat intresse för läggs ut för omedelbar försäljning och då utan krav på medverkan i tomtkön.

På den här sidan kan du läsa om hur det går till när vi säljer nya tomter, det vill säga tomter som du måste stå i tomtkön för att köpa.

Så säljer vi nya tomter

För att kunna köpa en av våra nya tomter måste du dels stå med i den kommunala tomtkön, dels lämna in en blankett för intresseanmälan. Kommunen fördelar sedan tomterna efter köplacering och de önskemål som kommit in. Om du blir tilldelad en tomt har du fyra veckor på dig att skriva på köpekontraktet för tomten.

1. Ställ dig i tomtkön

För att kunna köpa en ny tomt måste du stå i den kommunala tomtkön och ha betalat årets köavgift. Du kan läsa mer om tomtkön och vilka regler som gäller på sidan Tomtkön.

När vi släpper nya tomter skickar vi ett e-post till alla som står i tomtkön. Vi publicerar även all information här på hemsidan. Ibland ligger de nya tomterna inom område för stadsutveckling, då hänvisar vi dig till stadsutvecklingsprojektets sida istället.

2. Lämna in blankett för intresseanmälan

Tillsammans med all information hittar du en blankett för intresseanmälan. Vill du köpa en av de nya tomterna är det den blanketten som du ska använda. Du väljer och rangordnar dina önskemål av de tomter som du är intresserad av att köpa. Följ instruktionerna på blanketten.

3. Kommunen fördelar tomterna

Kommunen fördelar tomterna efter plats i tomtkön och de intresseanmälningar som kommit in. Det betyder att den som har längst kötid får erbjudande om att köpa tomten. Om du erbjuds en tomt skickar vi ut ett köpekontrakt till dig. Du har då 4 veckor på dig att skriva under kontraktet och skicka tillbaka till kommunen. Gör du inte det så innebär det att du tackar nej till erbjudandet om att köpa tomten.

Du kan läsa mer om hur fördelning och försäljning går till i dokumentet "Så fördelas tomterna" längst ner på sidan.

Mycket att tänka på

Det är mycket att tänka på när du köper en tomt för att bygga ett hus. På sidan praktisk information när du köper tomt kan du läsa mer om vad du bör tänka på innan du köper tomt. 

Skriv ut
Senast uppdaterad: 5 mars 2020
Bygga och bo