Hantverksprogrammet Frisör/Skönhet och hälsa

Detta är en utbildning för killar och tjejer som vill arbeta med människor och deras välbefinnande. Du har känsla för färg, form och gillar att jobba med händerna. Dessutom ser du direkt resultat av din insats. Att göra kunden nöjd är en självklarhet i ditt framtida yrke.

hantverk

Här lär du dig om frisyrer, hudvård och makeup

Skönhet kan betyda många saker. Här lär vi oss att plocka fram det vackra i varje människa. Din kreativitet kan hjälpa människor att må bra och trivas med sig själva. Därför är det viktigt att du är intresserad av möten med människor. I skolan hämtar vi inspiration från branschen och under 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) får du prova dina kunskaper ute i arbetslivet. Under din studietid har du tillgång till ett eget digitalt verktyg.

Inriktning

Du väljer en inriktning redan från början. Det innebär att du får en tydlig specialisering för den del av branschen som du är intresserad av. Båda inriktningarna blandar teori och praktik med ett stort inslag av inspiration från arbetslivet.

Frisör

Här lär du dig att skapa och vara kreativ med håret som material. Med en bra teori som grund får du sedan ta hand om kunder i skolans salong. Du får klippa, färga, permanenta och styla, med dina lärare som handledare. Det är bara din egen fantasi och förmåga som sätter gränser.

Skönhet och hälsa

Du kommer att lära dig om hårstyling, makeup hudvård, klädstyling samt nageldesign. Även den inre hälsan ingår i utbildningen. Vi lär oss att människor behöver må bra för att vara nöjda med sig själva. Du kommer även att få jobba med kunder i skolans salong. Tillsammans med ett stort inslag av praktik kommer du att vara väl förberedd för en framtid i branschen.

Lagidrottsprofil

Brinner du för din idrott är lagidrottsprofil något för dig. När du läser Hantverksprogrammet med lagidrottsprofil kombinerar du dina studier med din idrott; fotboll, handboll eller innebandy. Du får två schemalagda lektioner ledda av kompetenta och engagerade instruktörer. Idrottsprofilen ingår som kurser i ditt individuella val under årskurs 1 och 2.

Efter programmet

Båda inriktningarna förbereder dig för ett arbete inom det område du valt – antingen som anställd eller som egen företagare. Efter inriktningen frisör behöver du jobba 2 000-3 000 timmar innan du kan göra ditt gesällprov och bli behörig frisör. Efter skönhet och hälsa kan du få jobb som till exempel stylist, makeupartist eller nagelteknolog. Genom att välja kurser får du grundläggande behörighet för högskolestudier. Med en yrkesexamen har du möjlighet att studera på yrkeshögskola.

OBS! Kontakta din studie- och yrkesvägledare om du har du anlag för astma eller allergi. Detta program har innehåll som kan påverka din hälsa. En god fysik underlättar vid yrkesvalet.

Du kan även kombinera detta program med Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) i handboll och simning.

Relaterade dokument

Kontakt

 • Kungsmadskolan

  Reception

  0470-417 90

  kungsmadskolan@vaxjo.se

  Besöksadress

  Sandsbrovägen 21T

  Postadress

  Växjö kommun, utbildningsförvaltningen

  Kungsmadskolan
  Box 1222, 351 12 Växjö

  Leveransadress

  Sandsbrovägen 21T

  352 33 Växjö

 • Hantverksprogrammet

  Programansvarig

  Monica Lindfors

  Studie- och yrkesvägledare

  Christina Bjelk Gerestrand

Skriv ut
Senast uppdaterad: 2 april 2019