Restaurang- och livsmedelsprogrammet Bageri och konditori

Lär dig baka bröd och tillverka konditorivaror. Känn dofter och smaker - och se direkt resultatet av det du gör. Lär dig sälja och exponera dina produkter. Vi hjälper dig att utveckla dina kunskaper och din hantverksskicklighet för en framtid som bagare eller konditor.

restaurangochlivsmedel2

Här lär du dig nytt om ett gammalt hantverk

Att baka är en gammal kunskap. Här lär du dig att skapa välsmakande bröd och bakverk. Utbildningen är en kombination av hantverk, kreativitet och god smak. Våra erfarna lärare ser till att du utvecklas och lär dig nya saker under branschliknande former i en stimulerande miljö. Du får också göra 18 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) på något bageri eller konditori. För att underlätta ditt arbete har du tillgång till ett eget digitalt verktyg under hela utbildningen.

Inriktningar

Bageri och konditori

Du får en bred grund för att kunna jobba som bagare eller konditor. Vi blandar praktiska uppgifter med service, ekonomi och regler för livsmedelsbranschen. Samarbete är viktigt - precis som i arbetslivet.

Du får lära dig att baka bröd, tårtor, kakor och härliga wienerbröd och självklart använder vi både stenugn och surdegar. Även tillverkning av glass, chokladpraliner och marsipanfigurer ingår i programmet. Och naturligtvis får du provsmaka!

Lagidrottsprofil

Brinner du för din idrott är lagidrottsprofil något för dig. När du läser Restaurang- och livsmedelsprogrammet med lagidrottsprofil kombinerar du dina studier med din idrott;
fotboll, handboll eller innebandy. Du får två schemalagda lektioner ledda av kompetenta och engagerade instruktörer. Idrottsprofilen ingår som kurser i ditt individuella val under årskurs 1 och 2.

Efter programmet

Efter utbildningen kan du direkt söka jobb på ett bageri eller konditori. Vår bransch är idagsläget i behov av duktiga hantverkare i många delar av Sverige. För dig som brinner för yrket finns det möjlighet att jobba eller studera vidare både utomands och i Sverige. Väljer du att studera i Sverige på yrkeshögskola erbjuds du möjlighet att avlägga gesällprov. Du erbjuds självklart möjligheten att skaffa grundläggande behörighet för högskolestudier. Hos oss får du alltstå både ett yrke och möjligheten att studera vidare - du bestämmer din väg. 

OBS! Kontakta din SYV om du har anlag för astma eller allergi, yrket kan vara påfrestande om du har anlag för detta. En god fysik underlättar vid yrkesvalet.

Du kan kombinera detta program med Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) inom handboll och simning.

Relaterade dokument

Kontakt

 • Kungsmadskolan

  Reception

  0470-417 90

  kungsmadskolan@vaxjo.se

  Besöksadress

  Sandsbrovägen 21T

  Postadress

  Växjö kommun, utbildningsförvaltningen

  Kungsmadskolan
  Box 1222, 351 12 Växjö

  Leveransadress

  Sandsbrovägen 21T

  352 33 Växjö

 • Resturang- och livsmedelprogrammet

  Programansvarig

  Caroline Swahn

  Studie- och yrkesvägledare

  Christina Bjelk Gerestrand

Skriv ut
Senast uppdaterad: 3 april 2019