Teknikprogrammet

Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program främst inom teknik- och naturvetenskap. Programmet ger en bred behörighet för fortsatta studier. 

På Teknikprogrammet lär du dig att lösa intressanta tekniska problem och att utveckla din förmåga att delta i en process för att utveckla teknik från idé till färdig produkt eller tjänst. Detta sker ofta i projektarbetsform där du får utveckla din kreativitet och genom att delta i olika nationella tävlingar.

Entreprenörskap och företagande är en viktig del i utbildningen och du får möjlighet att inom Ung Företagsamhet starta ett eget UF-företag. Du får också knyta kontakt med några av programmets företagsmentorer från till exempel Getinge Desinfection AB, Finnveden Powertrain AB, Saab Aerotech, Växjö kommuns tekniska förvaltning och Linnéuniversitet. Möjlighet finns också att delta i olika internationella samverkansprojekt inom Europa.

För att underlätta studierna får du en bärbar dator under studietiden.

Teknikcollege

Teknikprogrammet är en del av Teknikcollege, som är en branschcertifiering för utbildningar med teknisk inriktning på gymnasial och eftergymnasial nivå. Det är en kvalitetsstämpel som visar att kommuner, skolor och företag i regionen samverkar för att utveckla utbildningar som kan tillgodose teknikindustrins behov av kvalificerad arbetskraft. För att bli certifierade som Teknikcollege måste regionen och skolorna leva upp till ett antal krav från Industrikommittén.

Programmet har fyra olika inriktningar.

Inriktningar

Design och produktutveckling

Här utvecklar du din kreativitet och förverkligar dina idéer till en verklig produkt/prototyp. Du kommer att arbeta med designprocessen i projektform. Du får tillämpa dina kunskaper i materiallära, 3D-cad och konstruktion.

Informations- och medieteknik

Här får du de senaste kunskaperna inom it. Det innebär webb- utveckling och programmering av exempelvis spel och appar. Du får även lära dig mer om datorns uppbyggnad och funktion både lokalt och i nätverk.

Produktionsteknik

Här får du lära dig om produktionsutrustning och grunderna inom planering och styrning av produktion. Du får även fördjupade kunskaper inom mekatronik. Undervisningen sker i nära samarbete med regionala tillverkningsföretag.

Teknikvetenskap

Här får du fördjupade kunskaper om teknik, matematik och fysik. I en stimulerande miljö får du möjlighet att testa teorin i praktiken. Vi undersöker framtidens teknik för ett hållbart samhälle.

Efter programmet

Teknikprogrammet ger bred behörighet att söka till högskola och universitet. Du kan till exempel välja att utbilda dig till ingenjör inom olika branscher, arkitekt, designer, lärare, programmerare, ekonom, jurist, ja, nästan vad som helst!

Skriv ut
Senast uppdaterad: 8 augusti 2018