Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Växjös nyaste förskola är igång

Äntligen! Nu i dagarna har sprillans nya Pär Lagerkvist förskola fyllts med barn som med upptäckarglädjen lysande ur ögonen börjat utforska sina nya lokaler.

För förskolebarnen finns det mycket nytt och spännande att klämma, känna och prova på i de fina husen. Temarummen lockar: utklädningsrum, byggrum, restaurang- och kaférum, sjukhus- och veterinärsrum. För att inte glömma den härliga verkstaden för kreativt skapade eller språkrummet där böcker och bokstäver inspirerar.

Miljöerna på förskolan är genomtänkta och fantasifulla med mycket naturmaterial, och inbjudande ljud och ljus. Just hänsyn till miljön har varit i fokus under hela byggandet av förskolan och skolan, och fastigheten har högsta betyg i miljöcertifieringen Miljöbyggnad. Genomgående material som är miljövänliga, låg energiförbrukning, solceller på taket och ett bra inomhusklimat har gjort guldbetyget möjligt.

Pär Lagerkvistskolan kommer - när den drar igång fullt ut efter sommaren - att vara Växjös största grundskola med runt 1000 barn och elever. Förskolebarnen, F-6-eleverna och högstadieeleverna får egna skolgårdar, och även här speglas miljötänket. Bland annat ska det finnas växthus för odling av växter.

På förskolebarnens kreativa och omväxlande gård och inne i de härliga rummen leks det redan nu för fulla muggar. Tänk att få vara liten här!

FAKTA: Pär Lagerkvistskolan

  • Kommer att bli Växjös största grundskola med cirka1000 barn och elever
  • Fastigheten har en yta på cirka13000 kvadratmeter
  • Skolan har ritats av LBE arkitekt i samarbete med Gunilla Svensson Arkitektkontor
  • Förskolans byggnader och avdelningar har alla fått namn efter de fyra elementen: jord, luft, vatten, eld
  • Skolan har flera konstverk där den röda tråden är Pär Lagerkvist och hans författarskap
Senast uppdaterad: 18 juli 2017