Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Teleborg Centrum nu auktoriserad IB World School

Igår fick Teleborg Centrum grönt ljus från IB-organisationen att kalla sig IB World School. TC är därmed Växjö kommuns första IB-auktoriserade högstadieskola.

– Det är en kvalitetsstämpel. Vi är många på vår skola som har lagt ner mycket energi och tid för att göra detta möjligt. Det är en fantastiskt fin möjlighet för eleverna, och auktoriseringen ger extra skjuts. Nu tror vi på ett ökat söktryck, säger rektor Elisabeth Wåhlén på Teleborg Centrum där utbildningen ges för årskurs 7-9 (MYP – Middle Years Programme).

IB-skolor finns i länder över hela världen. Genom IB (International Baccalaureate) får eleverna en ökad förståelse för sin omvärld, både lokalt och globalt. De får en grundläggande internationell utbildning och deras förmåga att kommunicera på både engelska och svenska utvecklas.

I jämförelse med den svenska skolan jobbar IB-klasserna mer problembaserat och ämnesövergripande, enligt de ansvariga, och undervisningen sker på både svenska och engelska. Det är även uttalat att IB har ambitionen att utbilda för en fredligare och mer rättvis värld.

En tanke med den speciella läroplanen är även att barn ska kunna hänga med i undervisningen och inte behöva byta skolstandard även om de flyttar mellan olika länder.

– Det är viktigt för kommunen att kunna erbjuda näringslivet skolor för familjer som är tillfälligt i Sverige, säger Pernilla Torneus (M), ordförande i utbildningsnämnden. Det ställs hårda krav för att klara en auktorisering. Växjö kan därför vara stolt över att ha fått sin första IB-auktoriserade högstadieskola!

IB på TC startade 2014. Anpassningar till IB-standard har gjorts sedan dess. Men eleverna får redan idag både ett svenskt avgångsbetyg och ett IB-betyg. Skillnaden är nu att skolan är en fullt godkänd IB-skola.

Sedan tidigare finns IB:s Diplomaprogram på gymnasienivå på Katedralskolan i Växjö.

För mer information och intervjuer:
Elisabeth Wåhlén, rektor Teleborg Centrum, 0470-419 31 eller 0709-83 42 11
Pernilla Tornéus, ordförande i utbildningsnämnden, 0470-410 92

Senast uppdaterad: 18 juli 2017