Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Krisberedskap på schemat för klass 5A

Tänk dig fyra dygn utan mat i en skog full av fientliga soldater. Eller sex månader utan ström. Eleverna i klass 5A på Centrumskolan har föräldrar och släktingar som har överlevt detta och mycket mer. Idag har klassen redovisning på temat krisberedskap.

Femteklassarna har jobbat på olika vis med krisberedskap under hela veckan. De har lärt sig allt från vad det innebär när ”Hesa Fredrik” hörs till vad en krislåda hemma bör innehålla. Idag får eleverna chans att berätta hur deras familjemedlemmar klarat översvämningar, krig, svält och oväder. Alla lyssnar nyfiket och respektfullt på varandras historier. Tänk dig att bara äta kall soppa i flera veckor! Tänk att behöva höra bomber som faller alldeles intill! Eller att vakna upp av att hela huset skakar av en kraftig jordbävning.

- Tur att vi bor i Sverige, pustar Amira.

Flera av eleverna berättar att de blev förvånade när de fick höra vad deras familjer gått igenom.
- Jag hade ingen aning. Jag bara stod och gapade när mamma berättade, säger en flicka.
Klasslärare Sara nickar.
- Tänk vilka starka och duktiga föräldrar ni har som klarat sig igenom sådana kriser!

Efter att alla barnen har redovisat pratar klassen vidare om smarta saker man kan göra när en kris inträffar, om skogsbränder och stormar i Småland och hur viktigt det är att alltid samarbeta och hjälpa varandra.

Sara berättar hur engagerade alla eleverna är, och hur intressant de upplever att ämnet är.
-Våra diskussioner har gett upphov till många reflektioner över hur beroende vi är varandra, och hur bra vi har det här.

Under nästa års nationella krisberedskapsvecka planerar Sara att jobba ännu mer med ämnet och gärna sprida det vidare till fler klasser på skolan.

- Det här stärker eleverna, säger hon. Vi behöver vara förberedda och ha information för att kunna vara trygga världsmedborgare.

Senast uppdaterad: 18 juli 2017