Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Eleverna i Tolg och Sandsbro vann matsvinnstävlingen

Vecka 13 genomförde Växjö kommun en matsvinnstävling på alla grundskolor i kommunen. Och segrade gjorde Tolg skola och Sandsbro skola, som vann i kategorin Liten respektive Stor skola.

Sex elever i kommunen vinner också pris för Bästa tips för att minska matsvinnet eller ta tillvara på matrester.

Tolg skola gick från att under första mätveckan (då de inte visste att det mättes) slänga 46 gram/ätande och dag till att under tävlingsveckan bara slänga 7 gram/ätande och dag. Det innebär en minskning med 85 procent.

Sandsbro skola gick från att slänga från 21 gram under första mätveckan, till 11 gram/ätande och dag under tävlingsveckan. Det innebär en minskning med 48 procent. (7 gram motsvarar ungefär en halv köttbulle.)

- Det är fantastiskt hur eleverna lyckats få ner matsvinnet. De har verkligen gått in för det och funderat på vad man tar till sig på tallriken, vad man äter upp och vad man slänger. Det här visar att det går att göra skillnad och minska matsvinnet, säger Anneli Ekstedt, chef för måltidsorganisationen i Växjö kommun.

Totalt på alla skolor i kommunen minskade svinnet under matsvinnstävlings-veckan med 28 procent - från 1244 kilo till 894 kilo.

De sex elever som vinner fyra biobiljetter var, för att de skrivit ner sitt bästa tips för att minska matsvinnet eller ta tillvara på matrester är:

  • Olivia Rosdahl, Fagrabäckskolan/Not 8not3, som tipsade om en app som familjen kan ha tillsammans. I appen ska man kunna lägga in under ex. mellanmål: ”Ät gärna bananen och sista yoggin idag”. På morgonen kan man få en notis om att det finns matlåda i kylen. Appen kan även räkna ut hur mycket som behövs för exempelvis fyra portioner spagetti och köttfärssås.
  • Malak Mubdi, Pilbäckskolan 3A, som tipsade om att inte köpa för mycket mat, ha koll på det som finns i kylskåpet och frysa maten som man inte äter upp.
  • Tyra Sönne, Söraby skola 4A, som tipsade om att göra buffé en gång i veckan på rester och döpa bufféerna till olika namn beroende på vad det innehåller. Kan göras både hemma och i skolan.
  • Lucas Hedlund, Ljungfälleskolan 3C, som tipsade om att spara maten till kvällsmat eller ge maten till en hemlös. Och om det är mat du inte gillar eller som du aldrig testat så ta inte så mycket till att börja med.
  • Maja Heinmets, Öjaby skola F-klass, som tipsade om att se till att maten kommer i komposten, att inte ta mer än man äger upp, att mata fåglar med bröd, att frys in matrester och göra nya maträtter, att odla mer grönsaker och att leva mer efter matsäsong.
  • Tove Anderlycke, Östra Lugnet skola 2B, som tipsade om att ta mindre portioner och hellre en gång extra så du vet att du orkar äta upp. Tove tipsade också om att mat håller i kylen längre än man tror och hon hade också många många tips på hur man kan ta hand om rester, till exempel att göra smooties på frukt som man fryst in.

Fredag den 3 maj serveras priset som är en dessert till eleverna på Tolg och Sandsbro skola. Deras matsalar smyckas då också med ballonger.

Matsvinnstävlingen och tävlingen där elever ger klimatsmarta tips, var en del av Earth Week, vecka 13 2019.

Senast uppdaterad: 11 februari 2022