Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Branden på Åryds förskola

En del av Åryds förskola totalförstördes i natt i en brand. Just nu pågår efterarbete och Växjö kommun arbetar tillsammans med fastighetsbolaget Vidingehem för att hitta en lösning för de barn som behöver barnomsorg.

Larmet till räddningstjänsten kom in klockan 20:04 och flera brandbilar var på plats vid 20:17.

- När räddningstjänsten kom till förskolan konstaterade vi att branden redan var så pass utvecklad att byggnaden inte gick att rädda. Vad som orsakat branden är oklart och något som fortsatta utredningar får visa, säger Hans Fransson, insatsledare Värends Räddningstjänst.

Verksamheten på Åryds förskola bedrivs i två byggnader, Kotten och Lille Skutt, och det är byggnaden Lille Skutt som förstörts i branden. Beslut togs att hålla hela förskolan stängd under onsdagen och de vårdnadshavare som var i behov av barnomsorg hänvisades till förskolan i Furuby.

Växjö kommun arbetar nu tillsammans med Vidingehem för att hitta både en kortsiktig och en långsiktig lösning för hur verksamheten ska bedrivas från den 7 maj när barnen är åter på förskolan.

- Igår togs beslutet att idag, 6 maj, hålla hela förskolan stängd för att kunna möta upp alla medarbetare och tillsammans ta fram en plan om hur vi går vidare. Barnen är viktigast och vi behöver förbereda för att i morgon kunna ta emot dem på bästa sätt och kunna besvara deras frågor, säger Anders Elingfors, förvaltningschef.

En långsiktig plan för hur verksamheten ska bedrivas på Åryds förskola har påbörjats.

- Vi ser över lokalerna och har en bra kortsiktig lösning då vi kan ta emot alla förskolebarnen i den byggnaden som inte berördes av branden. Den långsiktiga planen tittar vi på just nu, säger Henrik Vernersson, fastighetschef Vidingehem.

Vårdnadshavare till barn på Åryds förskola har fått information via mail om hur verksamheten kortsiktigt kommer att bedrivas från den 7 maj.

Senast uppdaterad: 6 maj 2020