Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Förslag om förändringar i vuxenutbildningen

Blågröna Växjö föreslog idag att fasa ut den kommunala utbildningsanordnaren inom vuxenutbildning och samtidigt införa en kommunal ”på plats-garanti”.

Blågrönas förslag innebär att Vuxnas lärande under hösten kommer att fasa ut sin verksamhet inom svenska för invandrare (sfi), grundläggande vuxenutbildning och gymnasial vuxenutbildning. På plats-garantin innebär att den som idag kunnat vända sig till Vuxnas lärande för klassrumsbaserad undervisning garanteras undervisning. Om ingen extern utbildningsanordnare ger kursen, kommer kommunen att göra det.

- Den kommunala utbildningsanordnaren har under lång tid haft underskott och vi har flera andra utbildningsanordnare inom Växjölöftet Vuxenutbildning som har samma kursutbud, därför fasar vi ut Vuxnas lärande och garanterar samtidigt tillgång till klassrumsbaserad undervisning från kommunen, säger Oliver Rosengren (M),

- Vi fokuserar nu på att omställningen ska bli så bra som möjligt för våra elever och medarbetare. Efter beslutet fattas kommer nya elever inte antas till Vuxnas lärande, men elever som studerar där nu kommer att kunna gå färdigt sin kurs som vanligt. Den som vill studera vidare väljer därefter en ny utbildningsanordnare, säger Ulrika Boström, avdelningschef på förvaltningen för arbete och välfärd.

Det formella beslutet om nedläggningen fattas i augusti av nämnden för arbete och välfärd. Lärvux berörs inte av nedläggningen. Cirka 200 kursdeltagare studerar idag på Vuxnas lärande.

Frågor?

Om du har frågor om din kurs eller ditt program ska du vända dig till Växjölöftet Vuxenutbildning telefon 0470-410 00. Vi kommer att informera löpande under hela höstterminen.  

Senast uppdaterad: 15 februari 2022